Artikeln innehåller sponsrade länkar från JuridiskaDokument.nu.

Ja, du kan ha både hyresrätt och bostadsrätt samtidigt.

Det finns inget i lagen som säger att man inte får ha en hyresrätt och bostadsrätt samtidigt. Däremot kan hyresvärden ha andra regler som kan påverka huruvida det här blir möjligt i praktiken.

Artikelns innehåll:

Principen är normalt sätt att hyreslägenheten ska vara den primära bostaden, och hyresgästen måste kunna påvisa detta om hyresvärden gör detta. Det kan t.ex. bli aktuellt att kalla grannar som vittnen, som berättar om de ser hyresgästen ofta eller inte.

Köpa bostadsrätt när man bor i en hyresrätt

Låt oss säga att du vill fortsätta hyra en lägenhet. Men du vill också köpa en mindre lägenhet, en bostadsrätt. Tanken kan vara att du och en partner vid senare tillfälle ska flytta till bostadsrätten eller kanske att ett barn ska kunna använda den under studietiden.

Det kan finnas så många olika skäl till varför ni vill ha en lägenhet till. De här skälen får betydelse, för bostadsrättsföreningar har också regler för hur man kan äga och använda en lägenhet i föreningen.

Både hyresrätt och bostadsrätt som ni inte bor i

Om det är så att du och en partner, bor i hyreslägenheten och samtidigt vill köpa en bostadsrätt, så måste ni se på reglerna som gäller i den aktuella bostadsrättsföreningen. Det finns bostadsrättsföreningar som inte tillåter att man äger en lägenhet och inte själv bor i den.

Även om det går hyra ut bostadsrätten i smyg, är det verkligen ingenting som vi rekommenderar. Se till att hitta en bostadsrätt där ni kan följa regelverket redan från start.

Hyra ut bostadsrätten i andra hand

Det finns en rad olika skäl som gör det okej att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Ett kan till exempel vara att det finns en plan om att flytta in i lägenheten efter pension. Då ska det gå alldeles utmärkt att hyra ut bostadsrätten under något års tid eller mer.

Vid ansökan om rätt till att hyra ut bostadsrätt, så är det viktigt att ett giltigt skäl ges. Om skälet inte är giltigt så kan styrelsen säga blankt nej och då blir det inte så lätt att ha både hyreslägenhet och bostadsrätt utan att förlora en massa pengar på detta.

Exempel på giltiga skäl vid uthyrning av bostadsrätt hittar du här.

Avtalsmallar för att hyra ut bostadsrätt

Här finner du en länk till JuridiskaDokument.nu som tillhandahåller avtalsmallar för dig som vill hyra ut din bostadsrätt.

Om styrelsen säger nej så kan ni överklaga

Det finns tillfällen då en styrelse säger nej men har fel. Det här är vanligare än vad man kan tro. Om du har undersökt de skäl som godtas noggrant och vet att er situation stämmer väl överens med dessa så går det att överklaga ett felaktigt beslut. Läs mer här hur ni kan gå vidare.

Hyra ut bostadsrätt, viktigt att tänka på

I och med att det inte alltid är så lätt att hyra ut en bostadsrätt under en längre tidsperiod så är det viktigt att komma ihåg att det här kan kräva en hel del tid. Det gäller att förnya tillstånd och att hitta lämpliga hyresgäster. Tänk på att avgifter ska betalas och att ansvaret fortfarande är ditt. Om tiden och kraften finns så kan det ju vara värt att ha både hyreslägenhet och bostadsrätt.

Enda alternativet är att sälja bostadsrätten?

Kan ni inte på något vis komma runt problematiken med att ha både en hyresrätt och en bostadsrätt, och ni behöver hyresrätten oavsett skäl så kvarstår bara alternativet att sälja bostadsrätten.

Hos våra vänner på JuridiskaDokument.nu kan du hitta avtalsmallar för köpekontrakt av bostadsrätt.