Ja, du kan ha både hyresrätt och bostadsrätt samtidigt. Det finns inget i Sveriges lag som säger att man inte får ha hyresrätt och bostadsrätt samtidigt. Men det finns andra regler som kan påverka huruvida det här blir möjligt i praktiken.

Låt oss säga att du vill fortsätta hyra en lägenhet i första hand. Men du vill också köpa en mindre lägenhet, en bostadsrätt. Tanken kan vara att du och en partner vid senare tillfälle ska flytta till bostadsrätten eller kanske att ett barn ska kunna använda den under studietiden.

Det kan finnas så många olika skäl till varför ni vill ha en lägenhet till. De här skälen får betydelse, för bostadsrättsföreningar har regler för hur man kan äga och använda en lägenhet i föreningen.

Både hyresrätt och bostadsrätt som ni inte bor i

Om det är så att du, och en partner, bor i hyreslägenheten och samtidigt vill köpa en bostadsrätt, så måste ni se på reglerna som gäller i den aktuella bostadsrättsföreningen. Det finns bostadsrättsföreningar som inte tillåter att man äger en lägenhet och inte själv bor i den. Då denna regel finns så kanske det inte är så smart att köpa lägenheten då ni redan från start kommer att bryta mot regelverket.

Men det finns ju möjlighet till andrahandsuthyrning av bostadsrätt, och det kan vara en lösning på problemet… Det är däremot ingenting som vi rekommenderar, se till att följa regelverket redan från start så kommer ni inte råka ut för trubbel varken med styrelsen eller övriga i bostadsrättsföreningen.

Hyra ut bostadsrätten i andra hand

Det finns en rad olika skäl som gör det lagligt att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Ett kan till exempel vara att det finns en plan om att flytta in i lägenheten efter pension. Då ska det gå alldeles utmärkt att hyra ut bostaden under något års tid eller mer.

Vid ansökan om rätt till att hyra ut bostadsrätt, så är det viktigt att ett giltigt skäl ges. Om skälet inte är giltigt så kan styrelsen säga blankt nej och då blir det inte så lätt att ha både hyreslägenhet och bostadsrätt utan att förlora en massa pengar på detta.

Exempel på giltiga skäl vid uthyrning av bostadsrätt

  • Det är svårt att sälja bostaden p.g.a. rådande marknadsläge
  • Du vill hyra ut bostadsrätten till ett barn eller nära anhörig
  • Du har fått jobb, ska studera eller göra lumpen på en avlägsen ort
  • Du ska prova att bo ihop med en ny partner
  • Du behöver vårda en nära anhörig på avlägsen ort

Om styrelsen säger nej så kan ni överklaga

Det finns tillfällen då en styrelse säger nej men har fel. Det här är vanligare än vad man kan tro. Om du har undersökt de skäl som godtas noggrant och vet att er situation stämmer väl överens med dessa så går det att överklaga ett felaktigt beslut. Det går att vända sig till Hyresnämnden som kan godkänna trots att styrelsen sade nej.

Hyra ut bostadsrätt, viktigt att tänka på

I och med att det inte alltid är så lätt att hyra ut en bostadsrätt under en längre tidsperiod så är det viktigt att komma ihåg att det här kan kräva en hel del tid. Det gäller att förnya tillstånd och att hitta lämpliga hyresgäster. Om tiden och kraften finns så kan det ju vara värt att ha både hyreslägenhet och bostadsrätt.