Vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt så är det väldigt viktigt att den som hyr ut och att den som hyr förstår vad som gäller. Det bästa sättet att säkra detta är att skriva ett tydligt hyreskontrakt. Där kommer allting att redogöras för och då vet du som hyresgäst precis vad som gäller redan innan du flyttar in.

Möbler eller inte

Det går att hyra en bostadsrätt möblerad eller helt utan möbler. Det här är viktigt att vara medveten om. När inget sägs så kanske du som hyresgäst blir förvånad då du kommer till en lägenhet som är helt kal från möbler. 

För studenter så kan det vara skönt att hyra en lägenhet med möbler. Då behöver man ju kanske inte ens hyra flyttbil för att ta med sig saker till bostaden. Men andra som redan har egna möbler föredrar att få en tom lägenhet så att dessa får plats.

När du ser lägenheten och pratar med ägaren så är det viktigt att ta upp det där med möbler. Det kan ju vara så att det går att ställa undan vissa möbler i källarförråd eller på annan plats. Då ska det skötas innan du flyttar in och det bör framgå i kontraktet precis vad som kommer att finnas i lägenheten.

Filma lägenhetens skick!

Det är mycket viktigt att dokumentera lägenhetens skick. Både för dig som ska hyra den och för den som hyr ut. Innan kontraktet skrivs under så kan det vara klokt att tillsammans med ägaren gå runt i lägenheten och filma den noga.

Skador som redan finns ska noteras. Det är en trygghet för den som hyr ut såväl som för dig som hyresgäst så att det inte kan bli någon diskussion om vem som ska stå för vad då du flyttar ut. Med en liten film som kan ligga till grund för det som skrivs i kontraktet vad gäller det som ingår i hyran så är det många missförstånd som kan undvikas!

Särskilda situationer som kan påverka hyran

Det finns situationer som kan påverka hyran. Om du till exempel väljer att hyra ett rum i ett hus med en familj så kan det vara så att de går med på att sänka hyran om du till exempel hjälper till med saker i deras vardag. Det här är tillåtet och kan vara ett mycket bra arrangemang för en student som verkligen har behov av en lägre hyra.

Var inte rädd för att diskutera hyran med den som hyr ut. Inget är satt i sten. Om du har synpunkter som kan ge skäl till en lägre hyra så ska du ta upp dessa. Precis som att den som hyr ut är noga med att kolla upp att du är skötsam och ekonomiskt stabil så ska du göra din research och ställa krav. Det får man göra oavsett hur mycket man betalar i hyra för bostaden!