Har du guld så får du guld heter det ju. Det ligger det helt klart något i, och det särskilt när du har en lägenhet och vill byta till en annan. Du kan hitta en person som vill bo där du bor och som har en annan lägenhet som intresserar dig. Du kan också dra nytta av flervägsbyten där flera personer kan byta för att alla ska få en bostad som passar dem bättre.


Det finns flera viktiga saker att tänka på då du vill byta lägenhet. Även om det är enkelt att annonsera och söka så ska du se till att du verkligen är väl insatt i processen och de krav som finns. Att hyra en lägenhet i Stockholm i första hand är en stor fördel, men det betyder inte att du kan få precis vad som helst för den!


Vad är viktigast för dig?


När du börjar se på möjliga byten så måste du bena ut vad som är viktigt för dig. Kanske är det ett måste att bo centralt eller så är det tvärtom så att du föredrar att komma närmre naturen. Det som är ett plus för dig kan vara ett minus för någon annan och det kan du dra nytta av.


Gör upp en lista med det som du måste få ut av ditt boende. Den ska du ha framför dig då du ser på annonser. Då blir det lättare att avgöra om det är värt att kontakta och se närmre på en möjlig lägenhet.


Var också medveten om vad du kan ge avkall på. Om du är alltför petig med att din lägenhet måste ligga på en viss plats, se ut på ett visst sätt och mer så kan det bli svårt att genomföra ett byte. Då kanske du hellre ska försöka få ett lån så att du kan köpa en bostadsrätt.


Tillstånd och kontrakt


Det är alltid så att man måste få tillstånd från hyresvärd då man vill byta lägenheter och överlåta kontrakt. Så är det då man vill hyra ut lägenhet till företag och då det rör andrahandsuthyrning av bostadsrätt. Sverige är ett land med tydliga regler och dessa får du inte missa!


Var noga med att få ett kontrakt som inkluderar alla viktiga punkter. Det finns mallar för hyreskontrakt men det kan ju vara så att du vill få med särskilda punkter. Kontraktet bör ses över av en person som förstår sig på den här typen av avtal. Du ska också vara säker på att du har förstått vad som gäller om du vill säga upp kontraktet.


Vad finns i lägenheten?


Innan du kan hyra flyttbil och börja planera för flytten till den nya lägenheten så är det viktigt att du vet vad som finns i den. Ta inte för givet att du inte kommer att behöva gardiner för att det finns persienner eller att den som du byter med inte plockar med sig den inbyggda loft-sängen. Det som ska finnas i lägenheten ska vara en del av hyresavtalet så tänk på det då ni gör upp om detta kontrakt.