Det finns goda anledningar till att hyra ut lägenhet till företag. Om du vill hyra ut i andra hand så kan detta vara ett bra alternativ. Till att börja med så ska du väga fördelar mot nackdelar och verkligen säkra dig om att det här blir bäst för dig. Dessutom så måste du ansöka om tillstånd för att få hyra ut lägenheten, detta oavsett om den är en bostadsrätt eller en hyresrätt.

Börja alltid med att ansöka om tillstånd

När du vet när du vill hyra ut din lägenhet så ska du inte börja med att hyra flyttbil för att du tror att allting är klappat och klart. Det är några steg som du måste ta innan du kan komma vidare med din lägenhetsuthyrning.

  • Ansök om tillstånd från styrelse
  • Undersök hur mycket du kan ta i hyra
  • Skriv ett hyreskontrakt
  • Se till att allt är klart för din flytt och för inflyttning

Om du inte får tillstånd av styrelsen eller hyresvärden så beror det antagligen på att du inte har ett giltigt skäl. Se alltså till att ditt skäl är giltigt innan du lägger ut en annons om att hyra ut lägenhet till företag.

Det är samma skäl som gäller som för andrahandsuthyrning bostadsrätt eller hyresrätt till privatperson. Det kan till exempel vara så att du ska studera på annan ort, att du har köpt lägenheten för att använda då du går i pension, eller att du vill bo på prov med en partner.

När tillståndet är klart så kan du ordna med att hyra ut lägenheten. Hos oss så är det lätt att annonsera om uthyrning och du hittar snabbt lämpliga hyresgäster. Men tänk ett varv till. Vill du verkligen hyra ut lägenhet till företag eller är det kanske bättre att hyra ut till en privatperson…

Fördelar med att hyra ut lägenhet till företag

Fördelarna med att hyra ut bostad till företag är flera. De främsta är:

  • Du kan få ut en högre hyra
  • Företaget kan komma att använda lägenheten mindre än en privatperson då den kanske blir övernattningslägenhet för anställda
  • Ett seriöst företag har sällan problem med att betala
  • Företaget kan vara lättare att kommunicera med än flera olika privatpersoner som alla vill komma och titta på lägenheten vid olika tillfällen

Pengarna kan alltså kännas som något som lockar, men kom ihåg att du inte kan ta ut hur mycket i hyra som helst. Du kan läsa mer på Hyresnämndens hemsida om vad som är en skälig hyra då du ska hyra ut i andra hand till företag eller till privatperson.

Nackdelar med uthyrning till företag

Det finns förstås också några nackdelar med att hyra ut lägenhet till företag. Du kan aldrig riktigt säkert veta vem som kommer att bo i din bostad. Kanske blir det en person, kanske blir det flera. Det är inte som när du hyr ut till en privatperson som kommer och besöker dig innan ni skriver kontrakt.

När du först får träffa personen som är intresserad av att hyra i andrahand så kan ju även du bestämma dig för om du tycker att det är rätt hyresgäst eller inte. Även om företaget tar ansvar för att personerna som kommer att bo i din bostad sköter sig så kan det kännas lite olustigt att inte veta vem som ligger i din säng.

Om det blir bråk så ligger du i underläge. Ett företag har antagligen en bättre budget än vad du har och kan därmed betala för att kämpa mot dig. Du bör alltså tänka noga innan du hyr ut till ett företag och vara säker på att det rör sig om en seriös firma med bra attityd. Var också noga med att skriva ett professionellt hyreskontrakt. Ta hjälp så att du kan säkra dig om att alla punkter som ska finnas med verkligen är med.

Annonsera på rätt sätt

När du har bestämt dig för att du vill hyra ut lägenhet till företag så är det viktigt att du annonserar på rätt sätt. Om du inte vill bli kontaktad av privatpersoner så ska det framgå. Är det inte tydligt av din annons att du enbart kommer att hyra ut till företag så kan du inte klaga på att många privatpersoner tar kontakt med dig.

Följ våra instruktioner för annonsering och håll dig till ett tydligt språk. Det gör det lättare att hitta rätt hyresgäst och du slipper lägga så mycket tid på att se på ansökningar som inte är relevanta.

Hur länge kan du hyra ut lägenhet till företag?

Du kan börja med en uthyrning på 6 månader eller 1 år. Därefter så går det att förlänga uthyrningen till samma hyresgäst om det finns skäl till det. Det här kan ju också vara en anledning till att du föredrar ett företag som hyresgäst. De kommer antagligen att ha behov av övernattningslägenheten under längre tid.

När du hyr ut till en student så är det förvisso en fördel att personen antagligen inte har något emot en kortare hyresperiod. Men då du vill förlänga den så får du kanske söka efter en ny hyresgäst då studenten går vidare i livet på annan ort. Då lägenheten används av att ett företag så behöver du inte fundera på vem som vidare kommer att bo i den då du vill förlänga kontraktet med ett halvår eller år till.

Kan du använda lägenheten då den hyrs av företag?

Det kan ju verka som en möjlighet då du inser att företaget bara använder lägenheten under veckan och att den står tom under helgen. Men du kan inte använda lägenheten under helger bara för att den står tom. När du har lämnat över nyckeln så kan du inte dyka upp oannonserat. Det är klart att lägenheten fortsatt är din. Men andrahandskontraktet kommer att göra det klart och tydligt att du inte kan använda den under uthyrningsperioden. Detta oavsett hur företaget väljer att använda bostaden.