Idag så är det inte svårt att hyra ut lägenhet eller villa, men det finns förstås en del saker att se på. Beroende på typ av hem som du vill hyra ut så finns det olika regler vad gäller tillstånd och hur stor hyra du får ta. Om du förbereder dig på rätt sätt så blir det enklare att ordna med uthyrning av bostad.

Hyra ut lägenhet som är bostadsrätt

Många bor i bostadsrätt och det finns perioder i livet då det kan vara smidigt att hyra ut lägenheten. Kanske vill du testa att bo tillsammans med någon annan eller så ska du bo utomlands under en längre tid.

Du ska alltid börja med att ta reda på om du får hyra ut bostadsrätt och hur du ansöker om detta till bostadsrättföreningen. Det kan vara så att du måste ha särskilda skäl för att det ska vara okej. Ansökning om att få hyra ut kan ta lite tid så kom igång med detta så snart som du misstänker att du kommer att vilja hyra ut bostadsrätten.

Så snart som du har fått tillstånd från bostadsrättsföreningen så kan du komma igång med andrahandsuthyrning av din lägenhet. Nu kan du bestämma hur stor hyran ska vara och du kan börja söka efter hyresgäster.

Det är viktigt att du skapar någon form av förteckning över det som finns i bostaden. Det kommer du att behöva då du skapar ett andrahandskontrakt och skriver en inventarieförteckning. Det som blir kvar i lägenheten kan påverka hur stor hyra du får ta ut.

Innan hyresgästerna kan få nycklarna och flytta in i din bostadsrätt så måste du städa den. Det finns regler för hur det ska städas och om du är osäker på om du kommer att ha tid att städa så som krävs så kan du vända dig till en firma som utför flyttstädning.

Viktigt att tänka på

Börja aldrig hyra ut bostadsrätt innan du får ett tillstånd från din bostadsrättsförening. Om du hyr ut utan tillstånd så tar du en stor risk. Din lägenhet kan bli uppsagd och sedan såld mot din vilja med hjälp av Kronofogden!

Vad gäller hyra som du får ta ut så är det upp till dig och den som ska hyra lägenheten att komma överens om en skälig summa. Det är dock viktigt att tänka på att du inte kan ta ut en summa som inte kan anses vara rimlig med tanke på din kapitalkostnad och driftskostnader för lägenheten.

Hyra ut hyresrätt i andra hand

Hyresrätter kan också hyras ut i andra hand. Här ska du först och främst få tillstånd från din hyresvärd. Börja med detta innan du går vidare med att bestämma en rimlig hyra och annonserar om att lägenheten är tillgänglig. Precis som med bostadsrätt som hyrs ut så ska du skriva ett andrahandskontrakt och en inventarieförteckning.

Viktigt att tänka på då du hyr ut hyreslägenhet är att du måste redovisa allting tydligt och betala skatt på det som du tjänar på uthyrningen. Dessutom så har du ansvar att betala dina egna räkningar för lägenheten.

Hyra ut ett hus

När det gäller ett fritidshus eller villa så behöver du inte ansöka om något tillstånd för att hyra ut. Det här är lite lättare än att hyra ut lägenhet. Men det är fortfarande så att det finns regler för hur stor hyran får bli. Det måste du se över innan du annonserar om att hyra ut huset.

Du kommer att behöva ett andrahandskontrakt och bör också se över försäkringar. Se till att det finns ett tydligt avtal mellan dig och den som hyr vad gäller saker som slitage och inventarier. Du bör också vara noga med att undersöka den som vill hyra. Ta en kreditupplysning för att säkra dig om att personens ekonomi håller för den hyra som du kräver.

Om du hyr ut med möbler så är det verkligen A och O att det finns en inventarielista. Om du inte har skrivit en lista med det som finns i hemmet och i vilket skick möblerna är i så kan det bli svårt att få rätt i det fall att hyresgästen förstör delar av din inredning.