Att försöka hitta lägenhet kan vara stressande, särskilt när du inte är säker på vad du letar efter eller hur mycket du har råd att betala i hyra. Om detta är din första lägenhet kan det till och med vara lite skrämmande. Att flytta handlar om att ta en sak i taget. Här är 9 enkla steg för att hitta lägenhet så att du kan börja leta efter vad du söker med stärkt självförtroende.

1. Bestäm din budget

Detta steg är kritiskt. Din ekonomi hänger på att få den här delen rätt. Okej, det låter lite väl dramatiskt, men det är sant. Om du hyr en lägenhet som du knappt har råd med, har du inte kvar några pengar för konserter, fotbollsmatcher, kvällar ute, mat ... och den onödiga stressen av att försöka få ekonomin att gå runt är inte hälsosam. Så låt oss få den här delen rätt, så du slipper hamna i lyxfällan.

Det belopp du ska spendera på hyra bör inte vara över 30 procent av din inkomst. Använd din nettoinkomst - det faktiska beloppet du får in på ditt konto - snarare än din bruttoinkomst (beloppet före skatt och avdrag tas ut). Om du följer regeln 50/30/20 för budgetering gör det att du kan spendera 50 procent av dina inkomster på räkningar (inklusive hyra) och nödvändigheter, 30 procent på dig själv (middag ute, ett nytt par skor etc.), och 20 procent på besparingar. Se till att hyran kommer från delen med räkningar (de 50 procent vi avsatte) och att du har tillräckligt med kvar för hobbies och andra betalningar (bil, kreditkort, försäkring).

När du har bestämt det belopp du bekvämt kan spendera på hyra, skriv ner det. Lägg det på minnet. Sätt upp det på kylskåpet. Vad som än krävs för att påminna dig själv om att inte överskrida det beloppet. Detta är avgörande, eftersom när du börjar din lägenhetssökning, kan du hamna i fällan att bli kär i en lägenhet som du egentligen inte har råd med. Låt oss undvika den fällan. Går inte det måste du se till att hitta en inneboende att dela kostnaderna med, din ekonomi får inte spräckas för att du bor för dyrt.

Vill du ha mer tips på hur du kan budgetera för en lägenhet kan du läsa mer här.

2. Sköt din ekonomi

De allra flesta hyresvärdarna kommer göra en kreditupplysning på dig. Det kan vara väldigt svårt att hyra en lägenhet med betalningsanmärkning. Se därför till att alltid ha din ekonomi i skick, sätt dig inte i några onödiga skulder. Nödvändiga skulder däremot är okej, så länge du har en plan för hur du ska betala dem. En nödvändig skuld kan vara en studieskuld exempelvis.

3. Kom ihåg hemförsäkringen

En hemförsäkring är ett hyfsat billigt sätt att skydda dina tillhörigheter. Summan den hamnar på beror på försäkringsbolag och hur stor din lägenhet är, samt om du lägger till ytterligare skydd i din försäkring. Du kan läsa mer om hemförsäkringar här.

Om du redan har en hemförsäkring brukar de vara hjälpsamma med att flytta med den till en ny adress. Bara hör av dig till försäkringsbolaget innan du ska flytta.

4. Bestäm vart du vill bo

Vart vill du bo? Det verkar som en ganska enkel fråga att besvara tills du börjar tänka på alla fördelar och nackdelar med vissa städer och stadsdelar. Vill du vara inom gångavstånd till jobbet? Vill du bo i en lugn förort eller i en trendig stadsdel? Hur viktiga är pendeltiderna? Har du barn, i så fall hur ser det ut med skola och förskola? Vill du vara nära vänner och familj? Är restauranger och nattliv viktiga för dig? Puh! Det finns mycket att tänka på här. Kolla in kommunernas hemsidor dit du tänker flytta, försök gå med i grupper på Facebook och ställ frågor om hur det är att bo i olika delar av staden eller orten.

Begränsa dina val genom att jämföra fördelar och nackdelar med varje plats och väga vad som är viktigast för dig. Om du till exempel inte är intresserad av skolor men vill vara inom en fem minuters promenad till jobbet elimineras vissa områden snabbt. Läs igenom var och en av de kvarvarande stadsdelarna och se till att något av dessa områden passar din livsstil och din budget.

5. Tänk igenom vilka önskemål du har

Skriv ner alla bekvämligheter du vill ha runt din lägenhet: tvättmaskin, diskmaskin, balkong, parkeringsplats, gym, pool, tennisbana, hundpark, biograf, bänkskivor i granit - vad som helst. Gå sedan tillbaka och sätt stjäror bredvid de absolut viktigaste, som du inte kan leva utan. Av de du har stjärnmärkt, bestäm vilka som är deal-breakers. Till exempel, om du har en hund, är "husdjursvänlig" ett absolut måste, medan andra kan falla av som mindre viktiga.

6. Börja leta lägenheter

Nu har du kommit så långt att du faktiskt vet vad du har för budget och vad du söker i din nya lägenhet. Då är det dags att ge sig ut och börja leta. Du kan börja med att leta efter lägenheter manuellt via exempelvis din lokala bostadskö, eller via tjänster som Blocket. Problemet där är att det går väldigt fort innan de attraktivaste har hyrts ut, så det gäller att vara på tårna. Det är där Lägenheter24 kan vara till hjälp, du får ett mail så fort en lägenhet blir ledig och du kan då vara bland de första som hör av sig till hyresvärden.

7. Gå på visning

Det här är den roliga delen! Det är några saker du bör vara medveten om när du åker på visning av lägenheter. Du vill ställa många frågor under dessa turer, så ta en anteckningsbok och penna och notera allt du vill veta. Har du svårt att komma på några frågor, använd vår grundmall här.

När du går igenom lägenheten, ta massor av bilder för att komplettera dina anteckningar. Gör inte misstaget att hyra den första lägenheten du ser! Även om du befinner dig på en marknad där lägenheter hyrs ut snabbt, är det viktigt att du inte känner dig pressad att fatta ett beslut förrän du är helt säker. Försök att gå på minst två eller tre visningar så att du kan jämföra lägenheterna.

Några saker du bör tänka på vid visningen

  • Är köket stort nog?
  • Öppnar lådorna och skåpen fritt eller kärvar de?
  • Öppna ugnen och kolla så den ser bra ut.
  • Finns det en diskmaskin?
  • Kommer du att ha tillräckligt med lagringsutrymme?
  • Hur stora är garderoberna?
  • Hur ljust är det?
  • Kommer dina möbler att passa?
  • Hur är vattentrycket? (Slå på duschen och spola toaletten!)
  • Har du täckning på din mobiltelefon?
  • Var tyst och lyssna. Kan du höra grannarna?
  • Kommer du att ha en tilldelad parkeringsplats?
  • Finns det gästparkering?
  • Var sitter brandlarmet?
  • Om det finns en luftkonditionering fungerar den?
  • Finns det tillräckligt med eluttag?

8. Ta beslut om vilken lägenhet du vill ha

Beväpnad med foton och anteckningar från dina visningar är det dags att sätta sig ner och gå igenom allt, för att bestämma vilken lägenhet vi vill ha. Du kan göra detta på egen hand, eller göra det till ett litet evenemang där du bjuder in din familj eller dina vänner för att de ska vara med och ta beslutet tillsammans med dig. Kanske ser de en nackdel du själv inte har tänkt på.

När du har bestämt dig lämnar du besked till hyresvärden för varje lägenhet du har varit på visning på.

9. Skriv kontrakt & ta emot nycklarna

Hyresvärden har bestämt sig för att godkänna dig som hyresgäst! Grattis! Nu är det dags att skriva kontrakt. Är det en stor hyresvärd som har hundratals lägenheter kommer du förmodligen få komma till deras kontor för kontraktsskrivning. Är det dock en mindre hyresvärd möts ni kanske upp i lägenheten. Oavsett vad så bör du komma ihåg att ha med dig legitimation och vara beredd att betala eventuell deposition för lägenheten. När du har läst igenom hyresavtalet och eventuella frågetecken är uträtade, skriv på!