Artikeln innehåller sponsrade länkar från Avanza
Ca 10% av din inkomst, per månad, är det generella rådet. Spara gärna mer!
Har du ekonomiska möjligheter att spara mer än 10% (vilket de flesta med heltidsjobb har), gör du absolut inget fel i att spara mer. Kan du spara 20% eller 50%, utan att tumma på din livskvalité - är det utan tvekan positivt.
Tips! Vi slår ett slag för att du börjar spara hos Avanza. De har Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad.
Artikelns innehåll:
- Spara till buffert
- Spara till bostad
- Låna till kontantinsats
- Spara pengar i vardagen
- Spara utan att förstå aktier
- Varför investera sparade pengar?
- 5 tips för att sänka dina utgifter
- Höj inte dina utgifter vid löneökning
- Spara till pensionen
Spara till buffert
Se till att först spara ihop en buffert på 1-2 månadslöner. Med 10% av din inkomst, betyder det att du har sparat ihop din buffert på ca 20 månader.
En buffert är en ekonomisk trygghet om något oförutsett sker i ditt liv. Kanske går din telefon sönder, din cykel blir stulen eller något annat oförutsett.
Spara till bostad
Du kan använda samma princip med att spara 10% av din inkomst, även om ditt mål är att spara till kontantinsatsen.
Fortfarande är det viktigt att ha kvar din buffert i grunden. Så det du har sparat till kontantinsatsen ska ses som en separat sparad summa, och inte blandas ihop med din buffert.
Låna till kontantinsats?
När du köper en bostad, ska du enligt lag betala minst 15% av din bostads pris som kontantinsats. Men du kan fortfarande låna till kontantinsatsen.
Ett kontantinsatslån, är ett lån där banken avgör om din nuvarande ekonomi klarar av att betala av både på bolånet, och dessutom på kontantinsats lånet. Vi rekommenderar dig att spara ihop till kontantinsatsen istället, då räntan på ett lån till kontantinsats brukar ha en avsevärt mycket högre ränta.
Fram till 2010 kunde du belåna 100% av bostaden, de sista procenten (vanligen ca 25%) kallades topplån. Detta är enligt lag inte längre möjligt.
Spara pengar i vardagen
Bland det bästa du kan göra är att dra ner på dina utgifter. Ännu bättre är om du kan hitta vägar att höja dina inkomster. Allra bäst blir det om du lyckas kombinera en högre inkomst med lägre utgifter.
Spara utan att förstå aktier
Ett tips för dig som inte förstår dig på aktier, och inte har intresse av att sätta dig in i det, är att använda en sparrobot som Auto, Lysa eller Nora.
Varför bör man investera sina sparade pengar?
Därför att räntan på sparkonton nästan alltid är 0%. Det betyder att om du sparar 1000 kr idag, är det fortfarande 1000 kr om 10 år. Däremot har värdet per krona sjunkit, så du kan inte längre handla lika mycket för dina 1000 kr som du kunde när du tjänade ihop de.
Tips! Vi slår ett slag för att du börjar spara hos Avanza. De har Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad.
Räknar vi på att du sätter in 1000 kr på börsen, där den genomsnittliga avkastningen är 8% per år, så har du efter 10 år istället 2159 kr.
5 enkla tips på hur du kan sänka dina utgifter
Streamingtjänster
En riktig fälla är alla abonnemangstjänster som kommit de senaste åren. Har du konto på t.ex. Cmore, Viaplay, Netflix och Disney+? Använder du verkligen allihop? Ha kvar den du faktiskt använder mest och ta bort de andra. Mitt råd är att fokusera på en åt gången, planera ditt serietittande istället för att hoppa mellan tjänsterna.
Mobilabonnemang
Ett annat bra tips är att sänka sin mobilräkning. Hör av dig till ditt bolag och be om att få säga upp abonnemanget. I de allra flesta fall kommer de erbjuda dig ett bättre pris, om inte så kommer du få ett bättre pris när du hör av dig till deras konkurrenter.
Skippa bilen
Har du bil? Behöver du VERKLIGEN ha en bil? Bor du inom 15 minuter cykel från din arbetsplats är det väldigt sällan motiverat att ha en bil stående. Den kostar inte bara i form av drivmedel, det är också försäkringar, p-avgifter, service m.m.
Allra värst är det om du leasar bil, då betalar du ofta nästan ytterligare en hyra i månaden. Bil räknas som lyxkonsumtion, så länge du inte bor långt ut på landet eller har många barn.
Second hand
Köper du nya kläder? Sluta!! Herregud.. Tänk på miljön - och plånboken! Second hand är inte ohygieniskt, allt är noggrant tvättat - och du kan själv tvätta plaggen ytterligare en gång innan du använder de. Det kryllar av second hand butiker, dessutom finns det auktions tjänster på nätet där du kan fynda nästan oanvända märkeskläder om det är vad du önskar.
Matlåda
Äter du ute på lunchen? Skärp dig. Lunchen går på omkring 90-100 kr i snitt, troligen mer om du ska ha någon form av dryck till. En matlåda får du i princip strö med guld för att komma upp i det priset. Min matlåda kostar i snitt 15 kr, och då snålas det inte på fina ingredienser. 100kr * 20 arbetsdagar är 2000 kr per månad. 15 kr * 20 arbetsdagar är 300 kr.
Om du blir erbjuden en klocka värd 2000 kr, för 300 kr, skulle du köpt den då? Du kan ju sälja den för 1000 kr och då göra vinst med 700 kr. Vore dumt att inte köpa. Det är ingen skillnad med matlådan, förutom att du gör 1700 kr vinst istället för 700 kr.
Här har SVT förslag på maträtter för under 10 kr: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-lagar-du-mat-under-tio-kronor
Höj inte dina kostnader vid löneförhöjning
Vanligaste misstaget människor gör är att man ökar sina utgifter när ens inkomster går upp. Lev så enkelt du kan, utan onödiga prylar, så kan du istället höja din sparkvot när du får löneförhöjning.
Sparade du tidigare 2000 kr per månad, kan du nu efter 500 kr löneförhöjning spara hela den summan utan att det behöver påverka din livsstil.
Spara till pensionen
Om man ska gå efter den generella 10% regeln, brukar man säga att hälften ska gå till pensionssparande. Så sparar du 2000 kr i månaden, bör 1000 kr av dessa vara till pensionen.
Har du inte börjat pensionsspara än, är det väldigt hög tid att du sätter igång nu. Om vi utgår från att du vill ha åtminstone 80% av din nuvarande lön, när du går i pension, kan vi använda nedanstående räkneexempel. Exemplen utgår från en genomsnittlig årsavkastning på 4% årligen. Vi utgår också från att personen jobbar heltid, hela sitt yrkesverksamma liv, samt har tjänstepension från sin arbetsgivare och allmän pension från staten.
- 30 årig person med 25 000 kr i månadslön.
Pensionsspara 1 000 kr per månad. - 40 årig person med 25 000 kr i månadslön.
Pensionsspara 1 700 kr per månad. - 50 årig person med 25 000 kr i månadslön.
Pensionsspara 3 400 kr per månad. - 60 årig person med 25 000 kr i månadslön.
Pensionsspara 12 600 kr per månad.
Börja spara nu: Avanza
Som du ser så ökar summan du måste pensionsspara per månad drastiskt, ju äldre du blir. En person som är 60 år, har bara 5 yrkesverksamma år kvar till pension. Detta leder till att summan måste bli extremt hög i förhållande till inkomsten för att kunna få ut 80% av sin inkomst efter pensioneringen.
Börjar du istället att pensionsspara när du är 30 år, räcker det med en tusenlapp per månad.
Om jag inte har arbetat heltid hela arbetslivet
Om du inte arbetat heltid hela yrkeslivet, kommer du behöva spara betydligt mer än summorna ovan per månad. Hur mycket varierar beroende på hur många yrkesverksamma år du har missat pension från.
Om jag inte har tjänstepension?
Om du inte har tjänstepension gäller samma sak som ovan. Du kommer behöva spara mycket mer till din pension än exemplen ovan.
Kan jag ta reda på min pension?
Du kan ta reda på, och räkna på, hur mycket du behöver spara för att få den pension du önskar på minpension.se.
Tips! Vi slår ett slag för att du börjar spara hos Avanza. De har Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad.