Det spelar ingen roll om du hyr ut lägenhet till företag eller till privatperson. Det finns situationer då det kan bli så att du krävs på moms för uthyrningen. Det här är viktigt att vara medveten om. Om du bör betala moms och inte gör det så begår du skattebrott och det kan givetvis få trista konsekvenser.

Din bostad som tillgång och affärsverksamhet

Det finns tillfällen då andrahandsuthyrning av bostadsrätt och annan bostad kan ses som en form av affärsverksamhet. Då är det också så att du måste betala moms på intäkterna som du får in. Du kan till exempel välja att hyra ut lägenhet med hjälp av en förmedling och då måste du redovisa överskottet från detta i din deklaration. Det händer att du också måste redovisa och betala moms för intäkterna.

Det är viktigt att du är väl medveten om vad som gäller innan du hyr ut lägenhet till företag som kommer att använda den som en form av hotell. Det här är inte samma sak som att hyra ut lägenheten till ett företag som ska använda den som övernattningslägenhet.

Uthyrning som är mer som hotellverksamhet

Enkelt sagt så är det så att uthyrning som påminner mer om hotellverksamhet också är något som kräver moms. Här kan vi ta som exempel företagen med vilka man kan hyra ut sin lägenhet för en helg eller någon vecka. Det här är något som fungerar i stort sett som hotell och då är det alltså moms som gäller på inkomsten för uthyrningen.


Här är saker som kan indikera att du måste betala moms för att hyra ut din lägenhet till företag eller till privatpersoner:

  • Du är hyresvärden och hyr ut en eller flera bostäder till företag och privatpersoner.
  • Det rör sig om tillfälligt logi på några veckor eller som mest 4 månader för varje hyresgäst.
  • Du marknadsför uthyrningen som ett bra alternativ för kortare perioder. Du ger då kanske ett pris per dygn eller per vecka.
  • Du erbjuder extra tjänster som städning, handdukar och nya sänglinnen.
  • Du har hyrt ut din bostad under mer än 16 veckor sammantaget. Totalt sett så har du fått in mer än 56 000 kronor i hyra.

Om du svarar jag på en eller flera av dessa punkter så kan det vara så att din andrahandsuthyrning av bostadsrätt är mer en form av hotell och då måste du betala moms för detta. Dessutom så är frågan om du ens har rätten att hyra ut på detta sätt då det normalt sett är så att man hyr ut under minst 6 månaders tid då det gäller bostadsrätter.

Se alltså över reglerna och säkra dig om att din uthyrning av lägenhet är laglig och att du betalar moms om du måste göra det. Det finns mer information på Skatteverket och du kan också ställa frågor till din bostadsrättsförening för att ta reda på vad som är tillåtet.