Oavsett om du har lån eller inte på din bostadsrätt, så är det givetvis så att du inte vill betala för den då du inte bor i den. Det är många som drar nytta av andrahandsuthyrning av bostadsrätt då de inte kan bo i den under en längre tid. Men hur länge kan du hyra ut din bostadsrätt? Det är en fråga som du måste ha svar på innan du annonserar om den!


En fråga om vad som är lagligt


Även om det är din lägenhet så kan du inte hyra ut den hursomhelst. Det finns regler i Sverige som styr när du får hyra ut en bostadsrätt och hur länge. Dessutom så ska du tänka på att viss typ av uthyrning kan ses som näringsverksamhet och då ska du betala moms på pengarna som du får in av hyresgästen.


En tumregel är att du kan hyra ut en bostadsrätt i andra hand under minst 6 månaders tid. Om det rör sig om en kortare tid så ska du ha ett giltigt skäl för detta. Det är också vanligt att hyra ut under ett års tid och sedan mer.


Giltiga skäl för att hyra ut bostadsrätter i andra hand


Det spelar ingen roll om det rör sig om en bostadsrätt eller om du har valt att hyra lägenhet i Stockholm i första hand. Du måste ha ett giltigt skäl för att få hyra ut lägenheten till någon annan. Det finns en lista med flera giltiga skäl som aldrig avslås.

Om du till exempel vill hyra ut i andra hand för att du på grund av jobb eller plugg måste bo på annan ort så kommer du att få godkänt. Likaså när du behöver flytta utomlands under en viss tid eller då du kanske har träffat någon som du vill bo på prov med.


Hyra ut lägenheten under längre tidsperioder


Om det är så att du inser att det kommer att bli mer än ett år så kan det vara helt okej. Ett tips är att inte ta upp detta från start. Det finns ingen anledning att flagga för något som du ännu inte är säker på. Skulle det vara så att det blir mer än ett år så kan du förnya andrahandskontraktet med den som kommer att hyra lägenheten eller hitta en ny hyresgäst.


Var noga med detaljerna


Det är väl värt att lägga lite tid på detaljerna innan du publicerar din annons för att hyra ut en bostadsrätt och kontaktar hyrbilsfirma för att hyra flyttbil. Var väl insatt i hur du ska skriva ett säkert och tryggt hyreskontrakt och vad du behöver förbereda. 


En så enkel sak som flyttstädning är viktigt att vara insatt i för att undvika problem med kommande hyresgäst. När du är väl förberedd på alla sätt och vis så blir det en smidig sak att hyra ut bostadsrätt i andra hand!