För att du ska få tag på en lägenhet snabbt krävs det att du ligger i. Det är lätt att man missar självklara saker när man är jäktad, därför har vi satt samman en lista som ska hjälpa dig i din resa mot att du snabbt får en lägenhet.

1. Gå igenom dina kontakter

Nästan alla känner någon som har kontakter till någon hyresvärd, se till att utnyttja detta om du verkligen behöver få en lägenhet snabbt. Kanske är din systers killes avlägsna släkting en person som har mängder av lägenheter på orten där du vill bo, då bör du göra allt du kan för att få din systers kille att rekommendera dig till denna personen.

2. Leta upp först-till-kvarn bostadsförmedlingar

Eftersom du har bråttom att få bostad nu, är troligtvis inte en traditionell bostadskö något du har tid med. Därför bör du leta efter bostadsförmedlingar som förmedlar lägenheter enligt först-till-kvarn principen. Det finns t.ex. hyresvärdar som publicerar sina lägenheter direkt här på Lägenheter24, eller kan det vara hyresvärdar som har en liten egen hemsida där de lägger ut sina lediga lägenheter. Använd Google för att se om du kan hitta en sådan i din stad.

3. Gå igenom privata hyresvärdar

Det går oftast snabbare att få tag på en lägenhet genom en privat hyresvärd. Det brukar vara mindre krångel gällande regler om kötid och liknande. Vissa lottar ut sina lägenheter och andra hyr ut till första bästa hyresgäst de kan hitta. Så se till att få tag på en lista över hyresvärdar i kommunen du vill bo och börja ringa dem.

4. Sök andrahandskontrakt

Om ovan punkter inte har givit några resultat kan det vara så att du behöver vända dig mot andrahandskontrakt. Det betyder att du hyr av en annan hyresgäst. Kolla upp så att kontraktet är lagligt, behöver du inte ha någon kontakt med hyresvärden direkt är det förmodligen något som inte står riktigt rätt till. I de allra flesta fall vill hyresvärden godkänna den hyresgäst som ska hyra även i andra hand.

5. Hyresgarantier i din stad?

Kolla med kommunen om det finns någon bostadsgaranti i din stad, alltså där kommunen lovar att du ska få en bostad inom en viss tid. I så fall kan det vara värt att se om du kan utnyttja denna garanti.

6. Publicera en sökande annons

Du kan på flera olika sajter publicera en annons om att du söker lägenhet. Bl.a. kan du skapa en profil här på Lägenheter24 som du sedan delar i dina sociala kanaler. Be dina vänner dela vidare och se till att så många som möjligt få reda på att du söker lägenhet. Kanske medför detta att du kan återgå till punkt nummer ett, alltså att du hittar någon i din bekantskapskrets som faktiskt hyr ut lägenheter inom det område du vill bo.