Det går faktiskt, vad folk än tror, att få ett förstahandskontrakt i Stockholm trots att du inte har stått i någon kö. Men det gäller att ligga på, och att vara öppen för områden som du kanske först inte tycker är intressanta. Stockholm är större än innerstan.

Det finns de som menar att det inte är någon mening med att försöka. Det är klart att den som har försökt hyra lägenhet i Stockholm i första hand kan uppleva det på det viset. Särskilt med tanke på att områden som Södermalm har över 16 år som genomsnitt för väntetid för den som står i kö. Så vad ska du göra då du vill bo i Stockholm? Ställa dig i kö eller acceptera att du får se på andrahandsuthyrning av bostadsrätt?

Stå i kö för att få en hyreslägenhet i Stockholm

Det är många som står i kö för lägenheter i Stockholm. Många av dessa är fortfarande blöjbarn som knappast är redo för att flytta hemifrån! Det är alltså inte så att alla som står i den där långa kön just nu vill ta nästa lägenhet som dyker upp och det är viktigt att inse.

Man kan säga att bostadskön i Stockholm består av flera olika köer. Det är inte alla som väntar på en ledig lägenhet i samma område som du. Dessutom så är det inte alla som är redo att betala samma hyra som du är.

Andra faktorer som kommer att spela in är:

  • Hur många rum du behöver
  • Om du kan tänka dig att bo en bit ut från stan
  • Om du kan tänka dig att bo ihop med andra

Det finns flera saker som kan snabba på processen och ge dig ett boende som du blir riktigt nöjd med. Om du kan tänka kreativt så kan du finna sätt att få det där förstahandskontraktet på utan lång väntetid.

Det finns också bostäder utan kö

Det är också viktigt att vara medveten om att det finns hyreslägenheter i Stockholm som står utanför kön. Det kan till exempel röra sig om nya projekt eller särskilt utvalda bostäder där kötiden inte gäller. Då är det istället så att den som först hör av sig som får komma och se lägenheten. Om du gillar vad du ser så kan du skriva under förstahandskontraktet och lägenheten är din!

Det gäller förstås också att du uppfyller hyresvärdens krav. Här är det sådant som ålder och din livssituation som spelar in. Den som hyr ut lägenheten vill säkra sig om att du kommer att kunna betala din hyra i tid.

Studentbostäder kan ha lång kö

När du ska studera i Stockholm så vill du få en lägenhet snabbt. Men att få en studentlägenhet med förstahandskontrakt via kön kan vara besvärligt. Om du och dina föräldrar inte tänkte på detta för 5 år sedan så bör du se på andra alternativ.

Du kan alltid försöka hitta en lägenhet i Stockholm med förstahandskontrakt. Men betänk också möjligheten att hyra en bostadsrätt då det ändå bara rör sig om några år. Det kan bli en lösning som lönar sig ekonomiskt såväl som rent praktiskt.

Bostadsrätten kommer ju kanske också med möbler och då kan du hyra en flyttbil som är mindre för de få saker som du måste ta med dig!