Flyttstädning av toaletten är en viktig del

Om du aldrig har flyttstädat förr så ska du veta att det krävs bra mycket mer än vad du tror. Det du ser som ett rent hem är inte godkänt enligt de lagar som finns om flyttstädning i Sverige. Det enklaste är att anlita flytthjälp som även tar hand om städningen. Det kostar en slant men kan motiveras med tanke på all den tid du spar och att du kan lita på att flyttstädningen blir godkänd.

Nu kanske du tänker att det är onödigt att betala för flyttstädning och det kanske du har rätt i. Om du tycker att följande saker är bättre att göra själv och känner dig säker på att du kommer att göra ett perfekt jobb så behöver du inte betala en flyttfirma för städningen…

Vad kostar flyttstädning?

Priset på vad en flyttstädning kostar varierar kraftigt mellan olika städfirmor och olika platser i landet. Vill du vara säker på att få ett bra pris på din flyttstädning rekommenderar vi att du använder Flyttochstäd.se för att ta in flera offerter helt gratis. Detta gör att du sedan i lugn och ro kan gå igenom vad de olika städfirmorna kan erbjuda, och sedan göra ett kvalificerat val utifrån de offerter du får.

Flyttstädningen rent generellt

Innan du börjar städa så ska du prata med den som kommer att ta över bostaden. Det kan till exempel vara så att du har satt upp krokar, hängare för gardiner och annat där den som tar över inte vill ha något på väggen. Då måste du ta bort dessa och se till att få bort de märken som blir kvar.

Alla golv måste vara rena. Det betyder att du får dammsuga såväl som våt-torka. Det får inte finnas tuggummin, klistermärken och annat kvar på golven. Dessa måste du skrapa bort utan att skada golvet.

Du ska också torka av:

 • Väggar
 • Dörrar
 • Dörrkarmar
 • Fönster
 • Fönsterbrädor
 • Lister
 • Persienner

Det här är rent allmänt i hemmet. Det finns två rum som kommer att kräva lite mer än resten, nämligen köket och badrum.

Köket kräver noggrann flyttstädning

I köket så ska du ta dig tid. Det här är ett rum som måste städas grundligt för att din flyttstädning ska bli godkänd. Börja med att göra upp en städ-plan för köket. Du kommer kanske inte att hinna med allt på en dag. Det kan vara otroligt tröttsamt så dela upp jobbet i flera steg.

Följande ska ingå i en plan för köksstädningen:

 • Skåp och luckor – Glöm inte bort att hyllor ska rengöras på båda sidorna och att skåpens övre del som inte syns ska dammas av.
 • Bänkar – Alla bänkskivor måste rengöras grundligt. Om det finns smuts i skarvar så får du ta fram tandpetare och börja gräva!
 • Kaklade ytor och väggar – Väggar och kaklade ytor ska torkas av. Du vill inte lämna spår efter rengöringen så se till att jobba på rätt sätt så att det hela ser snyggt och jämnt ut.
 • Spis och ugn – Du måste rengöra spisen utanpå och inuti. Ta ut ugnsformar och behandla med medel som får bort fett. Dra ut spisen och rengör på baksidan såväl som i den vrå där den har stått. Plattor ska skrubbas såväl som områden mellan plattor. Inuti ugnen så måste du också använda någon form av fettlösande medel.
 • Fläktar – Fläktar ska rengöras på utsidan och så måste löstagbara filter behandlas. Om det finns skruvar så ska du skruva loss och ta ut delar som du sedan behandlar med fettlösande medel. Kom ihåg handskar och andas inte in ångorna!
 • Kyl och frys – Dessa ska också städas inuti och utanpå. Frosta av och undvik att försöka hacka ut is. Dra ut kyl och frys för att städa ytan som de har stått på. Du kan behöva dammsuga i frysen för att få ut smulor som kan sitta i ihåligheter.
 • Kökslampor – Lampor ska också städas och dammas av.

Badrummet är också krävande

En del menar att badrummet kräver mer än köket men det beror lite på hur stort det är och om ytorna är enkla att komma åt. I badrummet kan du ju använda vatten på ett friare sätt vilket gör det lite lättare att få bort smuts.

I badrummet så ska du göra rent väggar och golv. Kakel och badkar ska behandlas med medel som får bukt med kalkavlagringar. Toaletten ska vara helt utan smuts. Det finns medel som löser upp gamla avlagringar så att det ser bra ut igen.

Ta bort fronten på badkaret och städa i den ihålighet som finns där. Du ska också rengöra duschen noga med medel som är till för detta. Kranar ska blänka. Tvätta av och gnugga sedan med en torr trasa för att få fram det rätta blänket.

Badrumsspegeln ska putsas och så måste du torka av inuti och ovanpå skåp. Använd rätt medel och handskar så att du får bort fläckar från skönhetsprodukter.

Mer flyttstädning kan behövas

Om det finns balkong eller trädgård så ska dessa ytor också städas. Golv ska torkas av och räcken ska också vara rena innan du lämnar över bostaden till den som tar över.