Om du för närvarande jobbar hemifrån för första gången kanske du undrar hur du får det att fungera. Kommer du att bli lätt distraherad? Kommer du frestas att arbeta fler timmar eftersom det inte finns någon åtskillnad mellan hem och kontor? Kan du verkligen arbeta i din lägenhet? Tänk om du har en sambo och du båda jobbar hemifrån? Låt oss utforska några sätt för att få detta att fungera för alla.

Skapa ett hemmakontor

Även om det kan vara frestande att bära runt din bärbara dator från rum till rum och arbeta över hela din lägenhet, se till att ha ett dedikerat "kontor", även om det är en liten plats i vardagsrummet. Det kommer hjälpa dig att skilja på jobbet och ditt hemmaliv. Det hjälper dig också att vara produktiv. Du kommer att associera den platsen med arbete, så du blir mindre frestad att göra andra saker (disk, tvätt) eller låta andra distraktioner störa produktiviteten.

Om du inte kan hitta en plats i din lägenhet och du jobbar vid köksbänken, eller om du och din sambo kämpar med arbetsro vid matbordet, är det kanske nu en bra tid att söka en större lägenhet. Om du inte kan gå ut på visningar av lägenheter erbjuder många nu virtuella visningar och uthyrning på nätet, så du kan slutföra hela processen utan att ens lämna din nuvarande lägenhet.

Ditt hemmakontor bör ha bekväma, ergonomiska möbler. Att investera i en bra kontorsstol och ett skrivbord nu kan spara dig från värk, smärta och skador senare. Även om du räknar med att bara arbeta hemifrån tillfälligt kommer det alltid att vara till hands att ha ett dedikerat kontor.

Om du har en sambo måste ni utse två separata kontorsplatser. Försök att schemalägga telefonsamtal och konferenser vid olika tidpunkter. Om du har en balkong kan du överväga att använda den för dina samtal när din sambo också sitter i möte. Använd hörlurar för att blockera din sambos prat och andra distraktioner.

Skapa rutiner för ditt arbete hemifrån

När du jobbar på ett kontor som inte ligger i lägenheten, har du en morgonrutin som sällan förändras. Det kan inkludera träning, duscha och klä sig och förbereda morgonkaffe. Försök att hålla fast vid en liknande rutin när du jobbar hemifrån, eller skapa en ny rutin. Detta hjälper dig att övergå från att vara hemma till att vara på jobbet - även om du bara förflyttar dig till ett annat rum.

I slutet av dagen, varva ner på samma sätt som du avslutar din arbetsdag. Till exempel, om du vanligtvis kommer hem och byter kläder, ta hunden på en promenad och förbereda middag, se till att följa den rutinen så mycket som möjligt.

Begränsa distraktioner på hemmakontoret

Att jobba hemifrån tenderar att ha färre distraktioner än att vara på kontoret. Medarbetare kan inte stanna vid skrivbordet för att ställa frågor eller bara snacka lite. Du dras inte bort från din koncentration på jobbet eftersom du hör två personer som diskuterar lite intressant skvaller. Men det finns andra distraktioner. Oavsett om det är husdjur, barn eller en familjemedlem som tycker att det är en bra idé att ringa under dagen eftersom "du ändå är hemma" kommer sådana distraktioner att inträffa.

Förklara för familjemedlemmar att även om du är hemma bör de fortfarande respektera dina arbetstider och ringa efter jobbet. Försök att hitta aktiviteter för dina barn att göra under din arbetstid och ange tydliga markregler för vad de får göra - och inte göra - under din arbetstid. De som har husdjur vet att de också kan vara mycket krävande. Låt inte de sorgliga ögonen distrahera dig när du arbetar, men planera i några regelbundna pauser för att komma bort från skrivbordet, ta ut hunden och sträck lite på benen. Det kommer att göra din hund glad och regelbunden träning kan hjälpa dig med produktiviteten. Det är en win-win! På tal om pauser ...

Ta regelbundna pauser

Förkorta inte dina pauser bara för att du hör pingen på ett e-postmeddelande eller ett meddelande. Gå från skrivbordet helt och hållet under lunchen. Gå ut på din balkong eller hitta en mysig plats i ett annat rum. Gå bort från din dator och låt inte arbetet dra dig tillbaka innan din paus är över. Pauser ökar produktiviteten, återställer din uppmärksamhet och minskar trötthet, så fall inte i fällan av "när jag ändå är nära datorn, kan jag ju också ..." Om du behöver, ställ in en timer för dina raster, och se till att inte gå tillbaka till skrivbordet förrän timern ljuder.

Håll kontakten

Om du är den typ av person som gillar de dagliga interaktioner med kollegor, kan bristen av de konversationerna under dagen dränera din energi eller börja påverka ditt humör. Använd din webbkamera! Att prata direkt med människor kan eliminera förvirring, öka ditt humör och hjälpa alla att hålla humöret uppe. Om du använder en tjänst som Slack eller Zoom, schemalägg online-sammanträden för vänskapligt skitsnack (en daglig kafferast online t.ex.).

Att jobba hemifrån kan fungera alldeles utmärkt. Med lite planering är det enkelt att hålla ditt arbetsliv och privatliv åtskilda - även i en liten lägenhet.