Det här är vanliga frågor, och många säger både det ena och det andra utan att riktigt veta vad de pratar om. Faktum är att det är mycket lättare att hyra och hyra ut en bostadsrätt än vad man kan tro. När det diskuteras regler så kan det framstå som att det är snårigt, men så farligt är det inte!

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt som är laglig

Du inser att du inte kommer att kunna hyra lägenhet i Stockholm i första hand och då är alternativet en bostadsrätt som hyrs ut det som lockar mest. Men är det här ens lagligt?

Ja, det är fullt lagligt att hyra och hyra ut en bostadsrätt. När du ser en annons för uthyrning av bostadsrätt så kan du kontakta personen för att ta reda på mer om erbjudandet. Något du måste tänka på är att en bostadsrätt bara kan hyras ut i andra hand då det finns tillstånd till detta.

För dig som vill hyra ut bostadsrätt så är tillståndet a och o. Du måste skaffa det från bostadsrättsföreningens styrelse innan du hyr ut. Om du inte gör det så kan din bostadsrätt sägas upp!

En säker uthyrning av bostadsrätt

Det spelar ingen roll om du ska hyra flyttbil eller lägenhet. Du måste ha ett kontrakt att luta dig tillbaka mot. Det gäller både för dig som har en lägenhet och är intresserad av andrahandsuthyrning av bostadsrätt, och för dig som vill hyra.

För att uthyrningen ska bli säker för båda parter så måste det finnas ett kontrakt. Det finns mallar för kontrakt men ibland så kan man vilja lägga in fler punkter. Med kontraktet så kommer ni överens om hur länge lägenheten ska hyras ut och vad som kommer att ingå.

Hyresgästen ska kunna lita på att lägenheten blir tillgänglig i enlighet med kontraktet och den som hyr ut ska veta med säkerhet att lägenheten utryms när hyresperioden är över.

Kan man andrahandshyra bostadsrätt mer än ett år?

Ja, det går att hyra en bostadsrätt i andra hand under mer än ett års tid. Men den som erbjuder andrahandsuthyrning av bostadsrätt kan inte alltid få tillstånd till mer än ett år. Men det går att förnya tillstånd och därmed så går det också att förnya hyreskontraktet. Den som bor i lägenheten får då förtur för att fortsätta boendet.

Det är klart att uthyrning av bostadsrätt inte ger samma stabilitet för den som hyr som då det gäller ett förstahandskontrakt. Men det här är också något som ger en flexibilitet som kan vara precis vad som behövs under olika perioder av livet.

En skälig hyra

Glöm inte bort att lägenheten ska hyras ut med skälig hyra. Det går att få ut lite mer då lägenheten är möblerad, och det är klart att man kan hyra ut lägenheter som ligger centralt för mer än de som ligger i kranskommuner.

Det är upp till den som hyr ut och den som hyr att undersöka om hyran är skälig. Det går alltid att justera detta innan kontraktet är klart. Så se närmre på vad som kan anses som en skälig hyra för bostadsrätten i god tid så att ni slipper onödiga diskussioner om detta.