Inlägget innehåller annonslänkar från JuridiskaDokument.nu.

För att hyra ut din bostadsrätt i andrahand behöver du bara be om tillstånd från styrelsen i din bostadsrättsförening. Har du giltiga skäl är ditt tillstånd för andrahandsuthyrning klart ganska snart.

Tips! Hyr ut din bostadsrätt i andrahand med hjälp av juridiskt hållbara dokument från JuridiskaDokument.nu!

Artikeln innehåller

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt behöver inte vara svårt

Vad krävs för att hyra ut bostadsrätt

Du behöver få tillstånd till detta av styrelsen. Det här är något som kan ta tid och därför ska du ansöka om tillståndet så snart som du vet att du vill hyra ut din bostadsrätt.

Andrahandsuthyrning bostadsrätt under kortare tidsperiod

Det bästa är att hyra ut bostaden under minst 6 månaders tid. Kortare tidsperiod än så, anses vara för ekonomiska skäl. Då får du troligen avslag. Det vanligaste är att du börjar med ett år. Det här året kan sedan förlängas.

Ett år innebär att det krävs mindre arbete. Du behöver inte visa lägenheten varje månad, samt blir ju hyresgästen mer långvarig vilket lockar personer som tänker uppehålla sig i området en längre period.

Det passar t.ex. bra för studenter och personer som ska börja jobba i din stad. Är de inte säkra på att deras utbildning eller jobb varar mer än ett år, så är det också smidigt för de att bostaden redan är möblerad. Du skulle kunna hyra ut lägenheten direkt till ett företag som har anställda boende där, men det är sällan aktuellt då det handlar om en kortare tidsperiod som 6 månader eller 1 år.

Vilka skäl till uthyrning av bostadsrätt kommer att godkännas?

Här är några skäl som du kan lita på godkänns:

  • Du ska studera utomlands ett år
  • Du vill testa att bo ihop med en annan person
  • Du ska studera på annan ort
  • På grund av sjukdom så måste du bo på annan plats under längre tid
  • En äldre person kanske behöver testa att bo på ålderdomshem
  • En längre resa som kommer att pågå under flera månaders tid
  • Barn som behöver boende och som kan hyra din bostadsrätt

Skriv ingenting i stil med att du vill få in pengar för en annan bostad som du har lån på, eller att du tänkte tjäna lite extra på din bostadsrätt under semestern. Det blir genast avslag!

Hyra ut hela bostadsrätten eller bara ett rum

Om du bara vill hyra ut ett rum i din bostadsrätt så behöver du inte något tillstånd för detta. Det är bara att lägga ut en annons. I områden där studenter söker boende så är det lätt att hyra ut ett enda rum. Dessutom så kan du och studenten göra upp om en lägre hyra, om du t.ex. får hjälp med saker som att hämta barn från förskola, behöver hjälp med mindre trädgårdsarbete eller dylikt.

Vad händer om föreningen säger nej till andrahandsuthyrning av bostadsrätt?

Om du har giltigt skäl att hyra ut bostadsrätten och föreningen säger nej så ska du genast vända dig till Hyresnämnden. Det ska du också meddela styrelsen om. Kanske ändrar de då snabbt beslutet, då de inser att du vet vad du sysslar med och har lagen på din sida.

Hyresnämnden kan ge dig rätt att hyra ut bostaden oavsett vad bostadsrättsföreningen har sagt. Har du en giltig anledning så kommer det att ordna sig så se till att vända dig till Hyresnämnden så snart du bara kan om det blir nej från styrelsen.

Det är klokt att vänta med att hyra flyttbil tills du vet att allt är klart med tillståndet.

Att tänka på

Missa inte möjliga avgifter

När du gör upp om hyra för din lägenhet så måste du vara medveten om att det kan bli så att bostadsrättsföreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrningen. Det står i föreningens stadgar om det tas ut en avgift eller inte. Den kan som mest vara 10% av prisbasbeloppet som regeringen fastställer och som du kan se här.

Ansvaret är fortfarande ditt!

När du väljer att hyra ut din bostadsrätt i andrahand, så måste du komma ihåg att ansvaret för bostaden fortsatt är ditt. Det är du som kommer att stå för avgifter som ska betalas in och mer. Med tanke på detta så ska du vara noga med att kontrollera vem som får hyra bostadsrätten av dig.

För att vara på den säkra sidan så ska du skriva ett kontrakt för andrahandsuthyrning. Det kontraktet ska ange saker som:

  • Hur stor hyran kommer att vara
  • När hyresperiod börjar och slutar
  • Hur lång uppsägningstid som ges
  • Vad som händer om inredning förstörs
  • Vad som händer när hyrestiden är slut

Tips! Hyr ut din bostadsrätt i andrahand med hjälp av juridiskt hållbara dokument från JuridiskaDokument.nu!

Vad händer om du hyr ut utan tillstånd?

Om det upptäcks att du hyr ut lägenheten utan tillstånd så kan det leda till att du sägs upp från din bostadsrätt.

Se alltså till att ditt tillstånd för uthyrning är aktuellt, och ansök om nytt om du behöver det. Du kan alltid lägga in en annons om andrahandsuthyrning av bostadsrätt och ge ett ungefärligt datum samtidigt som du ansöker om tillståndet. Förhoppningsvis så kommer det hela att gå mycket smidigt och du kan hyra ut lägenheten utan fördröjning till en skötsam och trevlig hyresgäst.