Om du vill hyra ut din bostadsrätt så ska du veta att det inte är så svårt. För dig som vill hyra bostadsrätt så är det heller inte besvärligt att hitta en lämplig bostad. Använd vår sökfunktion och se på det som finns tillgängligt i det område du vill bo i just nu!

Tips! Hur ut din bostadsrätt i andrahand med hjälp av juridiskt hållbara dokument från JuridiskaDokument.nu!

Andrahandsuthyrning av bostadsrätt behöver inte vara svårt

En bostadsrätt kan bli ett mycket bra alternativ. Många som egentligen vill hyra lägenhet i Stockholm i första hand väljer till sist att börja med att hyra en bostadsrätt. Det kan gå snabbare och är många gånger vägen till en riktigt attraktiv adress.

Om du vill hyra ut bostadsrätt

Det är klart att du kan börja annonsera om att du vill hyra ut bostadsrätt men det är inte det första du bör göra. Du kan nämligen inte hyra ut bostadsrätten utan att först få tillstånd till detta av styrelsen. Det här är något som kan ta tid och därför ska du ansöka om tillståndet så snart som du vet att du vill hyra ut.

Andrahandsuthyrning bostadsrätt för kortare tidsperiod

Många associerar andrahandsuthyrning av bostadsrätt med kortare tidsperioder och så är det ofta. Det är viktigt att du kommer att hyra ut bostaden under minst 6 månaders tid. Kortare tidsperioder än så anses vara av ekonomiska skäl och då får du avslag. Det vanligaste är att du börjar med ett år. Det här året kan sedan förlängas.

Ett år innebär att det finns en viss grupp av personer som är mer intresserade av andrahandskontraktet. För studenter och personer som ska börja jobba i din stad så är det helt okej att få ett kontrakt för ett år och en bostad som redan är möblerad. Du kan hyra ut lägenhet till företag men det är sällan särskilt aktuellt då det handlar om en kortare tidsperiod som 6 månader eller 1 år.

Tips! Juridiskt hållbara dokument från JuridiskaDokument.nu för att underlätta din uthyrning!

Vilka skäl till uthyrning av bostadsrätt kommer att godkännas?

Det här är en mycket viktig fråga. Du ska inte slösa tid på att ansöka om andrahandsuthyrning bostadsrätt om du inte ens vet vad som godtas. Skriv absolut inget i stil med att du vill få in pengar för en annan bostad som du har lån på, eller att du tänkte tjäna lite extra på din bostadsrätt under semestern. Det blir genast avslag!

Här är några skäl som du kan lita på godkänns:

 • Du ska studera utomlands ett år
 • Du vill testa att bo ihop med en annan person
 • Du ska studera på annan ort
 • På grund av sjukdom så måste du bo på annan plats under längre tid
 • En äldre person kanske behöver testa att bo på ålderdomshem
 • En längre resa som kommer att pågå under flera månaders tid
 • Barn som behöver boende och som kan hyra din bostadsrätt

Hyra ut hela bostadsrätten eller bara ett rum

Om du bara vill hyra ut ett rum i din bostadsrätt så ska du veta att du inte behöver något tillstånd för detta. Det är bara att lägga in en annons. I områden där studenter söker boende så är det lätt att hyra ut ett enda rum. Dessutom så kan du och studenten göra upp om en lägre hyra om du till exempel får hjälp med saker som att hämta barn från förskola och liknande.

Vad händer om föreningen säger nej till andrahandsuthyrning av bostadsrätt?

Du står redo att hyra flyttbil för att flytta in med din stora kärlek och så får du veta att bostadsrättsföreningen säger nej. Vad gör du nu? Det här händer och tyvärr så är det ibland så att det finns folk som sitter i styrelser för att göra livet lite surare för andra. Det är en del av livet men inget som kommer att lägga krokben för dina planer om att hyra ut din bostadsrätt!

Om du har giltigt skäl att hyra ut bostadsrätten och föreningen säger nej så ska du genast vända dig till Hyresnämnden. Det ska du också meddela styrelsen om. Kanske ändrar de då snabbt beslutet då de inser att du vet vad du sysslar med.

Hyresnämnden kan ge dig rätt att hyra ut bostaden oavsett vad bostadsrättsföreningen har sagt. Har du en giltig anledning så kommer det att ordna sig så se till att vända dig till Hyresnämnden så snart du bara kan om det blir nej från styrelsen.

Missa inte möjliga avgifter

När du gör upp om hyra för din lägenhet så måste du vara medveten om att det kan bli så att bostadsrättsföreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning av bostadsrätt. Det står i föreningens stadgar om det tas ut en avgift eller inte. Den kan som mest vara 10 % av prisbasbeloppet som regeringen fastställer och som du kan se här.

Ansvaret är fortfarande ditt!

När du väljer andrahandsuthyrning av bostadsrätt så måste du komma ihåg att ansvaret för bostaden fortsatt är ditt. Det är du som kommer att stå för avgifter som ska betalas in och mer. Med tanke på detta så ska du vara noga med att kontrollera vem som vill hyra bostadsrätt av dig.

För att vara på den säkra sidan så ska du skriva ett kontrakt för andrahandsuthyrning. Det kontraktet ska ange saker som:

 • Hur stor hyran kommer att vara
 • När hyresperiod börjar och slutar
 • Hur lång uppsägningstid som ges
 • Vad som händer om inredning förstörs
 • Vad som händer när hyrestiden är slut

Tips! Hur ut din bostadsrätt i andrahand med hjälp av juridiskt hållbara dokument från JuridiskaDokument.nu!

Vad händer om du hyr ut utan tillstånd?

Det kan tyckas vara enkelt nog. Ingen kommer att märka att du hyr ut bostadsrätten under en kortare tid och visst finns det folk som gör på detta vis. Men det här är inte utan risker. Om det upptäcks att du hyr ut lägenheten utan tillstånd så kan det leda till att du sägs upp från din bostadsrätt.

Se alltså till att ditt tillstånd är aktuellt och ansök om nytt om du behöver det. Du kan alltid lägga in en annons om andrahandsuthyrning bostadsrätt och ge ett ungefärligt datum samtidigt som du ansöker om tillståndet. Förhoppningsvis så kommer det hela att gå mycket smidigt och du kan hyra ut lägenheten utan fördröjning till en skötsam och trevlig hyresgäst.