En flytt blir enkel och smidig då den planeras på rätt sätt. Oavsett om du ska flytta från en mindre lägenhet eller från ett slott till en skrubb så bör du förbereda dig i god tid. Tack och lov så kan du få flytthjälp från företag som inte bara har muskelkraften att lyfta dina möbler på och av en lastbil.


Planering av flytt och bokning av flyttfirma

Planeringen av flytt kan du göra med en flyttfirma som ger dig flytthjälp inför, under och efter flytten. Planering innebär att du ser på saker som:

  • Datum som passar för flytt
  • Vad som ska flyttas
  • Hur allt ska packas
  • Om det kommer att krävas montering

Det här är punkter som du behöver se över innan du kontaktar en flyttfirma. De vill ju veta vad du kommer att göra själv och så är det viktigt att se om det datum som du tänkt dig går bra. Du måste tänka på om du vill flytta i början av veckan eller kanske mot slutet.

Datum kan påverkas av saker som hyreskontrakt och även av möjliga semestrar. Ju bättre du är på att planera ju snabbare kommer flytten att gå. Smart packning gör att det går snabbare att inreda det nya hemmet och då är du ju tillbaka på jobbet mycket snabbare.

Packa själv eller få hjälp

Packning kräver eftertanke. Det handlar inte bara om att se till att ömtåliga saker ligger på ett säkert sätt i kartongen. Professionell packning är logisk. Den blandar inte olika rum hur som helst. Kartongen märks upp så att det blir lätt att se vad som hör hemma var när allting kommer fram.

Flytthjälp av flyttfirma

Du kan själv ordna med flyttkartongen och packa. Flyttfirman som du kontaktar kan ge dig kartongerna som en del av priset för flytten. Om du packar själv så måste du komma ihåg att även den starkaste flyttgubben inte är en mulåsna.

Det är lätt hänt att packa flyttkartongen för tungt. Detta särskilt om du väljer kartongen som egentligen är till för annat. Du klämmer in några böcker till och pustar sedan friskt då du skjuter kartongen över golvet utan att tänka på hur den kommer att upplevas för den som ska bära.

Vad kostar flytthjälp?

Det är en fördel att jobba med flyttfirmor som är flexibla och som kan skräddarsy din flytt. De kan också ge dig ett pris som bättre motsvarar den service du får.

Något som kan ingå i ett paket för flytt är flyttstädning. Många tänker att de inte behöver betala för att göra rent i den bostad som de lämnar. Men saken är den att många inte inser vilka regler som gäller för en godkänd flyttstädning. Om du inte städar på rätt sätt så kan du faktiskt bli stämd för det.

En flyttstädning är grundlig och inkluderar vitvaror och ställen som du inte ens kan se. När du ser resultatet av en professionell flyttstädning så kanske du inser att ditt hem aldrig har varit så rent. Då kan du knappast stämma den tidigare hyresgästen för hur du fick lägenheten, men det kan vara bra att veta vad en grundlig städning faktiskt innebär.

Kom ihåg att flyttstädning tar tid. Det här är den typ av flytthjälp som du bör unna dig då du har så mycket att stå i. Att lägga timmar på att skrubba det hem som du lämnar då du egentligen behöver vara på jobbet och leva ett normalt liv är inte att rekommendera.

Uppackning och montering

Uppackning blir lättare då kartonger har organiserats på rätt sätt. Din flytthjälp bör kunna hjälpa dig att få allting på plats i enlighet med dina instruktioner. Vissa prylar behöver monteras. Det kan vara en säng, ett bord, IKEA-soffan och annat som kräver lite skruvar och ett gott handtag. Det här är sådant som en bra flyttfirma klarar av, men se till att ta med kraven om montering då du beställer flytten så att inga onödiga missförstånd uppstår.