Beroende på vad som står i ditt hyreskontrakt så kan uppsägningstiden variera. Vanligt är 3 månader. Under denna tid måste du fortsätta betala hyran efter du har sagt upp hyresavtalet.

Ta reda på uppsägningstid

Det kan finnas olika regler för uppsägningstid. Hur lång tid du har på dig att säga upp lägenheten ska finnas tydligt och klart i ditt hyreskontrakt. Det är standard med 3 månader. Det betyder att du innan denna månad är över måste anmäla till hyresvärden om att du flyttar för att du ska slippa betala hyran om tre månader. 

Du får alltså räkna med att betala hyra 3 månader till. Det här kan du komma omkring om det är så att du kan ordna med en ny hyresgäst som tar över tidigare. Men om det är så att ingen flyttar in då du flyttar ut, och det är inom tiden för uppsägningstid, så kan du inte räkna med att hyresvärden är snäll. Det kommer ligga på dig att du betalar hela uppsägningstiden ut.

Använd rekommenderat brev

Det är viktigt att du meddelar om din uppsägning skriftligen. Ett tips är att göra detta med rekommenderat brev. Du sparar kvittot som ett bevis på att du sade upp lägenheten i tid, och därmed inte kan krävas på pengar då du håller dig till den uppsägningstid som gäller. Ta gärna en bild på din uppsägning med mobilen och skicka till hyresvärden.

Det här brevet ska ha ditt namn, lägenhetsnummer och adress, dina kontaktuppgifter såväl som hyresvärdens kontaktuppgifter. Om du hyr lägenheten tillsammans med en annan person så ska ni båda skriva under uppsägningen. Om ni inte gör det så kan den komma att ses som ogiltig.

Hyresvärden kan också säga upp ett hyresavtal

Det är inte bara den som hyr lägenheten som kan säga upp den. Om det är så att hyresgästen inte håller sig till det kontrakt som har skrivits under så kan hyresvärden säga upp avtalet.

När det finns skäl till en uppsägning av hyreskontrakt från hyresvärdens sida så ska detta skötas via Hyresnämnden.

Skäl till uppsägning av hyreskontrakt från hyresvärdens sida är:

  • Hyresgästen stör grannar
  • Hyresgästen betalar inte hyran i tid, eller betalar inte alls
  • Hyresgästen beter sig på ett sätt som är strid med hyreskontraktet

Kortare uppsägningstid

Om det är så att du är inneboende i en annan persons hem. Du hyr till exempel ett rum, så är uppsägningstiden kortare. Då är det normalt sett 1 månad som gäller. Om det är viktigt för dig med kortare uppsägningstid så ska du tänka på detta redan då du skriver kontrakt för lägenheten. Du kan alltid diskutera saken med hyresvärden vid kontraktsskrivandet, eller ännu hellre tidigare än så.