En flytt kan kräva en hel del. Även om du är student och har valt att hyra ut din lägenhet genom en andrahandsuthyrning av bostadsrätt för den kortare studentperioden, så kan du behöva planera din flytt väl. Det är alltid smart att tänka igenom vad som ska komma med och vad du bör göra dig av med. Flytten är ett ypperligt tillfälle att rensa i röran och börja på ny kula!

Det lagliga först

Då du hittar en lämplig lägenhet att hyra så gäller det att allting görs på ett lagligt sätt. Se till att kontrakt skrivs och att det är tydligt. Om du ska hyra ut din egen bostadsrätt så måste detta också ske på rätt sätt. Att det lagliga är på plats är viktigt. Då du kanske hyr ut lägenhet till företag eller till en person som kan lagen bättre än du så vill du inte riskera att hamna i en tvist där du förlorar. Om allt är klart och tydligt från start så kan du undvika detta.

Tips! Juridiskt hållbara hyreskontrakt kan beställas från JuridiskaDokument.nu. Tipsa din framtida hyresvärd om det!

När du är redo att flytta in i den nya bostaden så är följande viktiga punkter att beakta:

  1. Datum för flytt – Sätt ett datum som är rimligt. Tänk på veckodag och hur flytten kommer att fungera ihop med studier och arbete. Om du vill ha hjälp av vänner och familj så bör du också fråga när de kan innan du bokar din flyttbil.
  2. Saker du kan sälja eller slänga – Gör dig av med sådant som du inte behöver. Sälj på forum online eller släng prylar som bara tar plats.
  3. Saker du måste ta med dig – Inse vad du använder dagligen och räkna inte med att sakerna kommer att finnas på plats. Det kan bli dyrt att köpa en massa köksredskap och annat som du helt enkelt inte tänkte på då du förberedde dig för flytten.
  4. Flyttstädning – Du måste flyttstäda en lägenhet som du ska hyra ut och tvärtom så ska bostaden du flyttar in i städas. Det finns regler för flyttstädning så se till att detta sker i enlighet med dessa.
  5. Rätt typ av flyttbil – Om du ska flytta själv så kan du hyra en flyttbil med mer eller mindre plats. Spara pengar genom att hyra en mindre bil då du faktiskt inte kommer att behöva en lätt lastbil för några lådor och en stol.
  6. Adressändring – Kom ihåg att genomföra adressändring. Du kan anmäla din nya adress direkt till Skatteverket. Det är inte svårt och du kan ta hand om det via en mobiltelefon eller vanlig dator med internetuppkoppling.
  7. Elavtal - När du ska flytta är det viktigt att inte glömma bort att skaffa ett elavtal, eller flytta med det elavtal som man redan innehar till den nya adressen.
  8. Hemförsäkring- Glöm absolut inte bort din hemförsäkring. Den kan rädda dig om du skulle hamna i någon form av knivig situation, exempelvis om du behöver rättsskydd eller om du blir överfallen.

Gör din egen checklista med allt det som du måste komma ihåg. Du kan skapa den på din mobiltelefon för att inte tappa bort punkterna. Var också noga med att hålla koll på när och hur du ska betala din hyra så att det inte blir onödiga förseningar som kan få dig att framstå som en mindre attraktiv hyresgäst.