När du får frågan om vad du helst vill ha, ett andrahandskontrakt eller ett förstahandskontrakt så svarar du förstahands på ren instinkt. Det här är rätt så normalt för det är klart att det finns fördelar med att hyra i första hand. Om du inte är student och är ute efter ett boende för en längre tidsperiod så är det fullt naturligt att du vill få den här typen av lägenhet såvida du inte planerar att köpa en bostadsrätt.


Här är några viktiga fördelar med att hyra en lägenhet i första hand. De kan vara bra att betänka då du vill hyra lägenhet i Stockholm i första hand och är på väg att ge upp för att det är så svårt…


Vaktmästaren ordnar allt


Om något skulle gå sönder på naturlig väg i en lägenhet som du hyr i första hand så är det bara att ringa vaktmästaren. Elementet som inte fungerar, kranen som slits ut, värmen som inte värmer… Det är bara att be vaktmästaren komma och ta hand om problemet. 


Du behöver inte betala extra för lägenheten


Du ska inte behöva betala extra för att få ett förstahandskontrakt. Det stämmer att det finns en svart marknad för detta men den är inte laglig och det går att få en lägenhet i första hand utan att betala flera hundratusen kronor för den.


I normala fall så är det så att du inte behöver ha något startkapital för att få den här typen av bostad. Du behöver heller inte ha en ekonomi som gör att du får rätten till lån. Det räcker att du har den ekonomi som krävs för att klara hyran och att du är en skötsam person.


Det går att renovera!


En fördel som inte alla är medvetna om är att det faktiskt går att be om lägenheten renoverad. Om en hyresrätt är fullständigt nedgången så kan du be hyresvärden om att renovera innan du flyttar in. Den rätten har du inte vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt.


Det du får inse är att du kommer att få betala för renoveringen om den inte är en ren nödvändighet för att lägenheten är så sliten att den inte ens går att bo i. Men det kan det ju vara det värt för dig då du får ett förstahandskontrakt och en bostad som du kan tänkas bo i under många år framöver.


Andrahandsuthyrda lägenheter har också fördelar


Nu finns det förstås fördelar med att till exempel hyra en bostadsrätt i andra hand. Detta särskilt om du är student. Andrahandsuthyrda lägenheter kan man bo i under mycket korta tidsperioder. Ibland så behöver du kanske inte ens skriva något kontrakt för boendet.


Då du hyr i andrahand så har du inget ansvar för lägenheten och du behöver för det mesta inte hyra flyttbil för att ta med möbler till bostaden. Många väljer att hyra ut lägenhet till företag på detta vis men ibland också till privatpersoner som är ute efter ett kortvarigt boende i en ordnad lägenhet.


Även om ditt mål är ett förstahandskontrakt så ska du beakta att en lägenhet i andrahand faktiskt kan vara en bra start. Den kan föra dig närmre målet och också hjälpa dig att ta reda på vilket område du helst vill bo i.