Det kostar mer än bara hyran att flytta hemifrån. Hur mycket mer beror på dina egna val. Prova på att leva enkelt, och spara så mycket pengar som möjligt i början.

Först och främst måste du veta om det är kall eller varmhyra du ska betala. Är det varmhyra ingår värme och vatten, om det är kallhyra måste du betala för detta själv.

Andra vanliga kostnader man inte tänker på när man flyttar hemifrån, är t.ex. internet, elavtal och hemförsäkring. Ofta tar man detta för givet så länge man bor hemma.

Artikelns innehåll

Flytta hemifrån

Är du redo för egen bostad?

Gör en budget över allt du behöver

Eftersom det kostar mycket mer att bo i egen bostad är budget A och O för att få ekonomin att gå ihop. Detta gäller även om du hittar en lägenhet med låg hyra. När du har bott hemma så har du antagligen inte behövt betala hemförsäkring, el och vatten t.ex..

I kylskåpet har det funnits mat utan prislappar. Men då du väljer att flytta hemifrån så måste du bli medveten om alla kostnader som ett vanligt boende innebär. Du behöver en budget för att se om du har råd med det egna boendet.

Hur stor budget du kommer att behöva beror på din livsstil, och vad du kan tänka dig att göra avkall på. Om du redan har ett bra jobb så blir det enklare rent ekonomiskt, men du får förstås vänja dig vid tanken på att hantera boendet ensam.

Här är utgifter utöver hyra som du ska betänka då du flyttar ut:

Var noga med ditt hyreskontrakt

Var noga med att läsa igenom ditt hyreskontrakt, se till att det är skriftligt. Ställ gärna många frågor till hyresvärden redan när du är på visning. På så vis slipper du obehagliga överraskningar när du sedan har flyttat in.

Du ska t.ex. få reda på hur dags det ska vara tyst, vad du har för uppsägningstid på kontraktet och om du har några skyldigheter, som att exempelvis hjälpa till med städning i trapphuset.

Glöm inte adressändra - gör en flyttanmälan

När du ska flytta bör du göra en adressändring. Du kan adressändra så fort du vet att du ska flytta, det går nämligen välja från vilket datum ändringen ska träda i kraft. Om du bara ska flytta under en kort tid, kanske det är mer rätt att bara göra eftersändning av din post. Detta gör du på samma ställe som adressändringen.

Teckna hemförsäkring

Du behöver inte enligt lag ha en hemförsäkring, men det är verkligen att rekommendera. Du får ofta väldigt förmånligt pris på en försäkring för långt mycket mer än hemmet. I en hemförsäkring får du bland annat ofta reseskydd, ansvarsskydd och rättsskydd. Detta är ett hett tips för dig som ska flytta hemifrån. Läs mer om hemförsäkringar här.

Starta ett sparande när du flyttar hemifrån

En av de bästa sakerna du kan göra för ditt framtida jag, är att starta ett sparande. Nu för tiden är det extremt svårt att hitta sparkonton med bra ränta, däremot är det idag vanligt med sparrobotar. Detta är det enklaste sättet att börja investera sina pengar, istället för att dribbla bort sina surt förvärvade kronor på aktier man inte förstår sig på, kan man låta människor som kan ekonomi sköta ens sparande.

Om du har intresse av att veta hur aktier fungerar kan du såklart börja studera detta. Men räkna med att gå på många minor, investera heller inte pengar som du inte har råd att förlora. Fördelen med sparrobotar är att du oftast får göra en riskanalys där de bedömer hur hög risk du kan ta med din sparhorisont.

Anledningen till att vi föreslår att du ska starta ett sparande när du flyttar hemifrån är för att du med åren kommer få ränta på ränta effekt på dina pengar. Detta är en fantastiskt kraftfull formulär som gör att dina pengar år efter år förökar sig automatiskt utan att du behöver lyfta ett finger.

Inredning och inventarier till hemmet

Ett nytt hem betyder ofta att du måste börja från början med saker som du tar för givna i föräldrahemmet. Det är först när du har ett eget kök som du inser att du faktiskt behöver vissa köksmaskiner och att en dammsugare inte är en så dum sak. När det kommer till heminredning kan det vara bra att ta med de saker du har från barndomshemmet. Sedan köpa de saker du verkligen behöver på second hand, eller sajter som Tradera, Blocket eller Facebook där folk säljer saker de inte längre behöver.

Flytta hemifrån till annan stad

När du ska flytta till en annan stad så är du kanske inte så insatt i vilka områden som passar dig bäst. Här är det verkligen viktigt att du undersöker detta så gott du kan innan du skriver under på ett hyreskontrakt eller köper en bostad.

För studenter som flyttar till andra städer så är det för det mesta så att det finns särskilda områden och lägenheter som är kända som bra val för den som pluggar. Då du flyttar för en kortare tid så är det ju heller inte lika känsligt om du skulle hamna fel från start.

Vad ska du ta med dig?

Ska du flytta till en annan stad, så lite som möjligt! En flytt till en annan stad blir dyrare om du tar med dig många möbler. Se noga på den förteckning av inventarier som kommer med lägenheten för att avgöra vad du kommer att behöva ta med dig. Är den möblerad behöver du nästan inte ta med dig någonting.

Gör en egen lista på sådant som du kommer att behöva. En flytt är en chans att bli av med saker som du egentligen inte behöver. Ta inte med sånt du inte behöver!

En ny tillvaro med nytt ansvar

Att flytta hemifrån är att få nya ansvarsområden. Lär dig mer om vilka rättigheter du har som hyresgäst. Det är till exempel mycket bra att veta vad som gäller för uppvärmning under vintern och vem du ringer om något inte fungerar som det ska.

Det är upp till dig att ligga på och ta rätt steg för att ditt egna hem ska bli så bekvämt som det kan bli. Var aktiv, ställ frågor och njut av din första lägenhet!