Flytta hemifrån

Alla längtar förr eller senare efter en egen bostad. Även om det kan kännas bekvämt att bo med föräldrar och syskon så hägrar det egna boendet som en dröm. När det blir dags att flytta hemifrån så kan det vara smart att betänka hur detta kan göras på ett smidigt sätt. Det handlar inte bara om att hitta en bra lägenhet.

Är du redo för egen bostad?

Det här är en mycket viktig fråga och mycket handlar om ekonomi. Det kostar mycket mer att bo i egen bostad. Detta även om du hittar en lägenhet med låg hyra. Då du har bott hemma så har du antagligen inte behövt betala för hyra, el och vatten.

Då det finns mat i kylskåpet så äter du den utan att titta på prislappen. Men då du väljer att flytta hemifrån så måste du bli medveten om de kostnader som ett vanligt boende innebär. Du behöver en budget för att se om du har råd med det egna boendet.

Det går inte att sätta en viss summa pengar per månad som budget för alla som vill flytta hemifrån. Hur mycket du kommer att behöva beror på din livsstil och vad du kan tänka dig att göra avkall på. Om du redan har ett bra jobb så blir det enklare rent ekonomiskt, men du får förstås vänja dig vid tanken på att hantera boendet ensam.

Här är utgifter utöver hyra som du ska betänka då du flyttar ut:

Ett nytt hem betyder ofta att du måste börja från början med saker som du tar för givna i föräldrahemmet. Det är först när du har ett eget kök som du inser att du faktiskt behöver vissa köksmaskiner och att en dammsugare inte är en så dum sak.

Flytta hemifrån till annan stad

När du ska flytta till en annan stad så är du kanske inte så insatt i vilka områden som passar dig bäst. Här är det verkligen viktigt att du undersöker detta så gott du kan innan du skriver under på ett hyreskontrakt eller köper en bostad.

För studenter som flyttar till andra städer så är det för det mesta så att det finns särskilda områden och lägenheter som är kända som bra val för den som pluggar. Då du flyttar för en kortare tid så är det ju heller inte lika känsligt om du skulle hamna fel från start.

Vad ska du ta med dig?

Så lite som möjligt! I varje fall då du flyttar hemifrån till en lägenhet som redan är möblerad. En flytt till en annan stad blir också dyrare om du tar med dig många möbler. Se noga på den förteckning av inventarier som kommer med lägenheten för att avgöra vad du kommer att behöva ta med dig.

Gör en egen lista på sådant som du kommer att behöva. Kanske behöver du inte köpa nytt då familj och vänner har det som fattas och du kan ta detta med i flytten. Oavsett om du flyttar för en längre tidsperiod eller för ett år eller två så är det inte så dumt att flytta lätt. En flytt är en chans att bli av med saker som du egentligen inte behöver. Inte att flytta dem från vind till nytt förråd!

En ny tillvaro med nytt ansvar

Att flytta hemifrån är att få nya ansvarsområden. Då du bor med familj så tänker du sällan på saker som försäkringar, brandlarm och annat som nu blir ditt ansvar. En del saker upptäcker du först när du väl har börjat bo i ditt egna hem.

Lär dig mer om vilka rättigheter du har som hyresgäst. Det är till exempel mycket bra att veta vad som gäller för uppvärmning under vinter och vem du ringer om något inte fungerar som det ska. Det är upp till dig att ligga på och ta rätt steg för att ditt egna hem ska bli så bekvämt som det kan bli. Var aktiv, ställ frågor och njut av din första lägenhet!