Om du har en eller flera betalningsanmärkningar så behöver det inte vara kört. Du kan fortfarande få hyra lägenhet hos vissa hyresvärdar. Det allra viktigaste är att du inte har skulder som har med tidigare bostad att göra. Om den som ska hyra ut lägenheten ser att du har en historia av att inte betala hyran så kan du räkna med blankt nej till att få hyra.

Så får du hyra lägenhet med betalningsanmärkning

Det spelar ingen roll vem hyresvärden tänker hyra ut lägenheten till. Det kommer att göras en prövning och med kreditupplysning så syns det genast om din ekonomi är stabil. Ett tecken på svajig ekonomi är betalningsanmärkningar såväl som många kreditupplysningar.

Nu kan det förstås vara så att du har en anmärkning som beror på en gammal synd som du sedan länge har gjort bot för. Då är det inte rättvist att du blir nekad till bostad trots att du är skötsam och betalar dina räkningar i tid.

Det finns bostadsförmedlingar som till exempel Bostadsförmedlingen som ägs av Stockholms Stad. De ser inte betalningsanmärkningar som ett problem om allting annat är i ordning. Det kommer till exempel att spela roll hur gammal anmärkningen är och hur många som finns. Denna synen på betalningsanmärkningar kommer vara ganska generell gällande allmännyttiga och kommunala bostadsbolag över hela landet.

I Stockholmsområdet finns det andra bostadsförmedlingar som har samma inställning är Svenska Bostäder, Stadsholmen, Familjebostäder, Stockholmshem och Micasa fastigheter.

Tips på hur du kan göra för att hitta en bostad du har råd med

Vi har skrivit en lång artikel där vi går igenom alla steg som kan vara bra att ta om man har svårt med ekonomin till sin lägenhet. Du hittar våra tips för att hitta lägenhet här, samt har vi en annan artikel där du kan lära dig budgetera för din drömlägenhet.

Det är hyresvärden som bestämmer

När du vill hyra en bostad måste du komma ihåg att det är hyresvärden som bestämmer om du får hyra med betalningsanmärkning. Det kan alltså vara smart att helt enkelt kontakta den aktuella hyresvärden och fråga om det kommer att bli ett problem med en anmärkning.

Om du tar reda på detta först så slipper du bli besviken efter att allt annat har gått igenom och du till sist ändå får nej. Du kan då fokusera på lägenheter som du troligen kommer att få hyra trots betalningsanmärkningar. Alternativet är att vänta den tid som det tar innan dina betalningsanmärkningar försvinner. Det kanske inte är så smidigt, men för vissa så blir det den enda lösningen.

Viktigt att vara medveten om den egna ekonomin

Det är mycket viktigt att ha självinsikt. Det är klart att du vill hyra en lägenhet på bästa plats. Men frågan är om din ekonomi håller för detta. Om du har haft strul med hyra tidigare så kanske du måste börja med att se över din ekonomi och införa vissa livsstilsförändringar. En av dessa kan vara att acceptera att du bör bo på en ort där hyran är lägre.

Betalningsanmärkningar kan vara misstag som inte upprepas. Men de kan också vara signaler om att allt inte är som det ska. Ta en ärlig titt på din ekonomi och fatta rätt beslut vad gäller bostad för en tryggare framtid både för dig och för den som du kommer att hyra bostad av!