Inlägget innehåller annonslänkar från Advisa.

Ja, det finns en chans för dig att hyra bostad trots betalningsanmärkningar. Att hyra med skuld hos Kronofogden är svårare, men inte helt omöjligt.

Tips! Samla dina lån hos Advisa. Då kan du sänka dina räntor och förbättra din kreditvärdighet. Det ser i sin tur bättre ut när du söker bostad trots betalningsanmärkning, att du faktiskt försökt göra något åt situationen. De kräver att du har löst dina skulder till Kronofogden.

Artikelns innehåll

Hyra lägenhet med skuld hos kronofogden

Du kan fortfarande få hyra lägenhet hos vissa hyresvärdar trots en eller flera betalningsanmärkningar. Det allra viktigaste är att du inte har hyresskulder. Om den som ska hyra ut lägenheten ser att du har en historia av att inte betala hyran, så kan du räkna med ett nej.

Får jag hyra lägenhet under skuldsanering?

Ja. Men samma sak gäller under skuldsanering, det viktigaste är att du inte har tidigare hyresskulder.

Berättar du att du genomgår en skuldsanering kan det skicka positiva signaler till hyresvärden. Att du har beviljats en skuldsanering betyder att du har vidtagit flera åtgärder för att minska dina utgifter och höja dina inkomster. Dessutom betalar du då direkt till kronofogden som är den part som i sin tur delar ut pengarna. Därför kan hyresvärden räkna med att få in en större del av din hyra, än om du har betalningsanmärkningar och inte beviljats skuldsanering.

Har man beviljats skuldsanering är det dessutom troligt att ens skulder beror på omständigheter man själv inte riktigt kan påverka. Det kan t.ex. vara skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet. Beror ens skuldsättning på överkonsumtion är det mindre troligt att man beviljas en skuldsanering.

Så får du hyra lägenhet med betalningsanmärkning

Det kommer att göras en prövning och med kreditupplysning innan du får skriva ett hyreskontrakt. Då syns det genast om din ekonomi är instabil. Ett tecken på svajig ekonomi är betalningsanmärkningar, såväl som många kreditupplysningar. Särskilt om de är relativt färska.

Nu kan det förstås vara så att du har en anmärkning som beror på en gammal synd, som du sedan länge har gjort bot för. Då är det inte rättvist att du blir nekad till bostad trots att du är skötsam och betalar dina räkningar i tid.

Det finns bostadsförmedlingar som till exempel Bostadsförmedlingen som ägs av Stockholms Stad. De ser inte betalningsanmärkningar som ett problem om allting annat är i ordning. Det kommer t.ex. att spela roll hur gammal anmärkningen är, och hur många anmärkningar som finns. Denna synen på betalningsanmärkningar kommer vara ganska generell gällande allmännyttiga och kommunala bostadsbolag över hela landet.

I Stockholmsområdet finns det andra bostadsförmedlingar som har samma inställning är Svenska Bostäder, Stadsholmen, Familjebostäder, Stockholmshem och Micasa fastigheter.

Privata fastighetsägare kan vara mer restriktiva, eftersom efterfrågan är större än utbudet av hyreslägenheter så låter man oftast bara personer med bra kreditvärdighet hyra lägenhet.

Tips på hur du kan göra för att hitta en bostad du har råd med

Vi har skrivit en lång artikel där vi går igenom alla steg som kan vara bra att ta om man har svårt med ekonomin till sin lägenhet. Du hittar våra tips för att hitta lägenhet här, samt har vi en annan artikel där du kan lära dig budgetera för din drömlägenhet.

Det är hyresvärden som bestämmer

När du vill hyra en bostad måste du komma ihåg att det är hyresvärden som bestämmer om du får hyra med betalningsanmärkning. Det kan alltså vara smart att helt enkelt kontakta den aktuella hyresvärden och fråga om det kommer att bli ett problem med en anmärkning.

Om du tar reda på detta först så slipper du bli besviken efter att allt annat har gått igenom och du till sist ändå får nej. Du kan då fokusera på lägenheter som du troligen kommer att få hyra trots betalningsanmärkningar. Alternativet är att vänta den tid som det tar innan dina betalningsanmärkningar försvinner. Det kanske inte är så smidigt, men för vissa så blir det den enda lösningen.

Viktigt att vara medveten om den egna ekonomin

Det är mycket viktigt att ha självinsikt. Det är klart att du vill hyra en lägenhet på bästa plats. Men frågan är om din ekonomi håller för detta. Om du har haft strul med hyra tidigare så kanske du måste börja med att se över din ekonomi, samla dina lån, och införa vissa livsstilsförändringar. En av dessa kan vara att acceptera att du bör bo på en ort där hyran är lägre.

Här kan du läsa om familjen Lindberg som lyckades sänka sina månadskostnader genom att samla lånen.

Betalningsanmärkningar kan vara misstag som inte upprepas. Men de kan också vara signaler om att allt inte är som det ska. Ta en ärlig titt på din ekonomi och fatta rätt beslut vad gäller bostad för en tryggare framtid både för dig och för den som du kommer att hyra bostad av!

Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

Du kan förbättra dina chanser att få hyra bostad trots betalningsanmärkningar, genom att t.ex. samla dina lån. Då löser du dina tidigare mindre lån och krediter, för att baka ihop det till ett större samlat lån. Detta ger dig en bättre kreditvärdighet, du får dessutom nästan garanterat en mycket lägre ränta än vad du hade tidigare.

Via t.ex. Advisa får du helt kostnadsfritt och utan förbindelse, erbjudande på lån från flera banker, med endast en kreditupplysning. Detta ser mycket bättre ut än om du själv skulle ansöka om lån hos flera banker, då det krävs flera kreditupplysningar.

Som vi nämnde ovan är det fördelaktigt att ha så få kreditupplysningar som möjligt i närtid. Det skickar en signal att ekonomin är i sin ordning. Får du frågan om vad den senaste kreditupplysningen handlar om, kan du med rak rygg berätta att du har samlat dina lån för att förbättra din ekonomiska status. Detta ökar dina chanser att få hyra bostad trots betalningsanmärkningar.