Hyr ut din bostad gratis genom Lägenheter24

Gå direkt till sektion

För att hyra ut din bostad genom oss behöver du skapa ett gratis konto, detta helt enkelt för att underlätta kontakten mellan dig och potentiella hyresgäster.

Hyra ut i andra hand via er?

Det går utmärkt att använda vår tjänst för att hyra ut din bostad i andra hand. Vad som krävs är att du har tillåtelse att hyra ut din bostad i andra hand från din nuvarande hyresvärd. Värt att tänka på är också att du står som ansvarig för personen som kommer hyra i andra hand gentemot din hyresvärd. Ska du hyra ut din bostadsrätt bör du ha tillåtelse från din bostadsrättsförening att hyra ut din bostad.

Tips! Hyr ut din bostad genom juridiskt korrekta avtal från JuridiskaDokument.nu. Finns både dokument för andrahandsuthyrning av bostadsrätt och hyresrätt.

Hur hög hyra kan jag ta ut för min hyresrätt i andra hand?

Vilken hyra du kan ta för din hyresrätt är den hyra som kan anses skälig i enlighet med lägenhetens bruksvärde. Förenklat är lägenhetens bruksvärde, det pris som en hyresgäst i allmänhet kan tänkas värdera lägenhetens egenskaper till. Du har alltså inte rätt att ta ut så kallad "marknadshyra" där någon med särskilda behov är beredd att betala mer. Gör du detta riskerar du att retroaktivt bli återbetalningsskyldig i upp till ett år bakåt i tiden.

Vad bestämmer bruksvärdet på min bostad?

Enligt hyresnämnden tas bl.a. storlek, planlösning, ljudisolering, modernitetsgrad, reparationsstandard och läge inom huset med i beaktningen av en lägenhets bruksvärde. Utöver dessa parametrar kan även förmåner som hiss, tvättstuga, sopnedkast, garage, kvaliteten på fastighetsservicen och särskilda förvaringsutrymmen påverka bruksvärdet i positiv riktning för din del.

Vad händer om jag tar ut för mycket i hyra?

Risken är att du blir återbetalningsskyldig i upp till ett år tillbaka i tiden. Så för din egen skull rekommenderar vi att du inte tar ut för mycket hyra utan försöker uppskatta din lägenhets bruksvärde för en hyresgäst i allmänhet.

Vilken uppsägningstid gäller på min lägenhet?

Om du inte sedan början på uthyrningen har satt ett sista datum, så gäller ert avtal på obestämd tid. För ett hyresavtal på obestämd tid gäller följande uppsägningstider, och de kan inte avtalas bort.

  • Hyrt ut mindre än 2 veckor: 1 dags uppsägningstid.
  • Hyrt ut mindre än 3 månader: 1 veckas uppsägningstid.
  • Hyrt ut längre än 3 månader: 3 månaders uppsägningstid.

Uppsägningstiden kan inte avtalas bort.

Hur fungerar besittningsskyddet för andrahandsuthyrning?

Din hyresgäst får inte besittningsskydd av din bostad förrän efter 2 år av andrahandsuthyrning. Besittningsskyddet till skillnad från uppsägningstiden kan dock förhandlas bort i hyresavtalet.

Tips! Avtala bort besittningsskyddet med juridiskt hållbara avtal JuridiskaDokument.nu.

Får jag hyra ut min hyresrätt i andra hand?

Har du beaktansvärda skäl till att vilja hyra ut i andra hand ska din hyresvärd enligt hyreslagen ge dig tillstånd att göra detta. Beaktansvärda skäl kan exempelvis vara att du ska flytta utomlands under längre tid, jobba eller plugga på en avlägsen ort, flytta ihop med en partner på prov, ha någon sjukdom som gör att du inte kan nyttja lägenheten under en tid eller dyligt. Är det däremot bara för att du vill tjäna en extra slant är detta inte ansett som ett beaktansvärt skäl.

Tips! Ansök om att få hyra ut din hyresrätt med avtal från JuridiskaDokument.nu.