Hyr ut din bostad gratis
Gå direkt till sektion
- Hyra ut i andra hand?
- Hur bestämmer jag hyran?
- Vad är bruksvärdet på min lägenhet?
- Vad händer om jag tar ut för mycket i hyra?
- Vilken uppsägningstid gäller på uthyrd lägenhet?
- Hur fungerar besittningssyddet vid andrahandsuthyrning?
- Får jag hyra ut min hyresrätt i andra hand?
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från JuridiskaDokument.nu
För att annonsera gratis om att hyra ut din bostad fyller du i formuläret här på sidan.
Hyra ut i andra hand via er?
Det går utmärkt att använda vår tjänst för att hyra ut din bostad i andra hand. Vad som krävs är att du har tillåtelse att hyra ut din bostad i andra hand från din nuvarande hyresvärd. Värt att tänka på är också att du står som ansvarig för personen som kommer hyra i andra hand gentemot din hyresvärd. Ska du hyra ut din bostadsrätt bör du ha tillåtelse från din bostadsrättsförening att hyra ut din bostad.
Våra vänner på JuridiskaDokument.nu kan hjälpa dig med avtal för att hyra ut din bostadsrätt, eller om du vill hyra ut din hyresrätt i andra hand.
Hur hög hyra kan jag ta ut för min hyresrätt i andra hand?
Vilken hyra du kan ta för din hyresrätt är den hyra som kan anses skälig i enlighet med lägenhetens bruksvärde. Förenklat är lägenhetens bruksvärde, det pris som en hyresgäst i allmänhet kan tänkas värdera lägenhetens egenskaper till. Du har alltså inte rätt att ta ut så kallad "marknadshyra" där någon med särskilda behov är beredd att betala mer. Gör du detta riskerar du att retroaktivt bli återbetalningsskyldig i upp till ett år bakåt i tiden.
Vad bestämmer bruksvärdet på min bostad?
Enligt hyresnämnden tas bl.a. storlek, planlösning, ljudisolering, modernitetsgrad, reparationsstandard och läge inom huset med i beaktningen av en lägenhets bruksvärde. Utöver dessa parametrar kan även förmåner som hiss, tvättstuga, sopnedkast, garage, kvaliteten på fastighetsservicen och särskilda förvaringsutrymmen påverka bruksvärdet i positiv riktning för din del.
Vad händer om jag tar ut för mycket i hyra?
Risken är att du blir återbetalningsskyldig i upp till ett år tillbaka i tiden. Så för din egen skull rekommenderar vi att du inte tar ut för mycket hyra utan försöker uppskatta din lägenhets bruksvärde för en hyresgäst i allmänhet.
Vilken uppsägningstid gäller på min lägenhet?
Om du inte sedan början på uthyrningen har satt ett sista datum, så gäller ert avtal på obestämd tid. För ett hyresavtal på obestämd tid gäller följande uppsägningstider, och de kan inte avtalas bort.
- Hyrt ut mindre än 2 veckor: 1 dags uppsägningstid.
- Hyrt ut mindre än 3 månader: 1 veckas uppsägningstid.
- Hyrt ut längre än 3 månader: 3 månaders uppsägningstid.
Uppsägningstiden kan inte avtalas bort.
Hur fungerar besittningsskyddet för andrahandsuthyrning?
Din hyresgäst får inte besittningsskydd av din bostad förrän efter 2 år av andrahandsuthyrning. Besittningsskyddet till skillnad från uppsägningstiden kan dock förhandlas bort i hyresavtalet. JuridiskaDokument.nu kan hjälpa dig med ett avtal där du förhandlar bort besittningsskyddet.
Får jag hyra ut min hyresrätt i andra hand?
Har du beaktansvärda skäl till att vilja hyra ut i andra hand ska din hyresvärd enligt hyreslagen ge dig tillstånd att göra detta. Beaktansvärda skäl kan exempelvis vara att du ska flytta utomlands under längre tid, jobba eller plugga på en avlägsen ort, flytta ihop med en partner på prov, ha någon sjukdom som gör att du inte kan nyttja lägenheten under en tid eller dyligt.
Har du som ovan nämnt beakansvärda skäl kan våra vänner på JuridiskaDokument.nu hjälpa dig med en giltig ansökan för att hyra ut din hyresrätt i andrahand. Eller om du vill ansöka om att hyra ut din bostadsrätt i andrahand kan du använda denna länk.
Är det däremot bara för att du vill tjäna en extra slant är detta inte ansett som ett beaktansvärt skäl.