Hurra, du ska hyra lägenhet i Stockholm i första hand och nu planerar du flytten. En mindre flytt kräver ingen flyttfirma. Du kan hyra flyttbil och själv ordna med flytten då du hinner med. Det finns säkert några vänner som kan hjälpa till med att bära det som kräver mer än två händer. Det finns pengar att spara på att hyra en skåpbil eller mindre lastbil och köra flyttlasset. För en student eller person som flyttar ett mindre boende så är detta ett mycket bra val.

Hyra flyttbil med b-körkort

Många tror att man inte får köra lastbil med b-körkort men det får man faktiskt. Det går att hyra flyttbil och köra lastbil helt lagligt så länge som det är en lastbil vars mått lyder under reglerna för b-körkortet. Då du hyr från en bra hyrbilsfirma så ska du få en skåpbil eller lastbil i gott skick. Den är enkel att lasta och att köra med.

Du kan hyra flyttbilen för att köra mellan olika städer eller kanske bara mellan två områden i samma stad. Det här är helt upp till dig. Du kan också vara mycket flexibel med när du hyr bilen och under hur många timmar. Det är verkligen en fördel med att själv ta hand om flytten med en mindre lastbil.

Hur mycket får man plats med i flyttbilen?

Hur mycket du får plats med kommer att bero på den flyttbil du hyr. Det finns många olika modeller och uthyrningsföretag har olika erbjudanden. Om du inte har lastbilskörkort så ska du alltid vara noga med att säkra dig om att flyttbilen som erbjuds verkligen är laglig för förare med b-körkort.

Här är några exempel på den typ av flyttbil som du kan hyra med b-körkort:

Minilastbil
Det här är en lastbil som har en storlek som påminner om en vanlig personbil. Om det du ska flytta skulle få plats i en personbil utan säten så kan det här vara ett bra val. Du kan lasta omkring 700 kg och du kan lasta saker som har en längd på 120-150 centimeter.
Liten lastbil
En liten lastbil kan också vara ett bra val för en mindre flytt. Den kan ta lite mer i vikt än minilastsbilen och du kan få in saker som är hela 2 meter långa. Perfekt när du ska flytta saker som bord och bokhylla.
Mellan lastbil
Det här är valet då du behöver hyra flyttbil för den mindre flytten som ändå är lite större. Det går att få in det mesta i en lastbil som kan ta nära ett ton i vikt. Dessutom så går det att lasta saker som är 3 meter långa i den här typen av bil och då kan du vara säker på att alla möbler får plats i lastutrymmet.
Stor lastbil
Det går också att köra stor lastbil med b-körkort men det kommer förstås inte att röra sig om den typ av lastbilar som yrkeschaufförer kör. Du får till exempel inte lasta hur tungt som helst. Räkna med omkring 700 kg. Det som kan vara bra med den här typen av flyttbil är att den kan ge 3 sittplatser och det kanske du behöver om du ska ta med 2 kompisar som hjälper till att bära.

När du vill hyra en lastbil för flytt så ska du beakta saker som om du vill ha baklyft. Ta en ordentlig titt på modellen innan du hyr den så att du säkrar dig om att du får det stöd som du kommer att behöva för flytten.

En mindre skåpbil kan också fungera som flyttbil

Det finns ju också gott om skåpbilar som är enkla att köra och som har ett lastutrymme där det går att få in sådant som ska flyttas. Men en skåpbil har sällan plats för större möbler som hyllor och sängar. Den är ett bra val då det kanske rör en andrahandsuthyrning av bostadsrätt och du mest ska köra kartonger och husgeråd eftersom de större möblerna redan finns i lägenheten.

Boka flyttbilen i tid!

Tänk på att vissa veckor är typiska flyttveckor. Alla ska få sina saker till studentlägenheten och då bokas flyttbilarna upp. Om du vill få ett gott utbud av modeller och även dra nytta av bra priser så bör du boka i tid.

Det är klart att du måste vara säker på att du har rätt datum för flytten. Det är inte smart att hyra flyttbil när du inte är säker på om lägenheten eller rummet som du ska hyra är redo för inflyttning samma datum.

Hur mycket kommer det att kosta?

Det här är en viktig fråga och priserna för att hyra flyttbil kan variera. Det finns vissa standardpriser som kan ligga på några hundralappar till en tusenlapp per dygn för en skåpbil eller mindre lastbil. Men sedan så kan du också få erbjudanden som gör att det blir billigare att hyra lastbilen under en hel helg.

Om du kan betala lite mer men få flera dagar på dig så kan det ju vara en fördel. Kanske kan du gå samman med en vän som också behöver flytta. Ni kan då hyra flyttbilen tillsammans för en helg och sköta två flyttar med samma bil!

Viktigt att tänka på

Det finns alltid regler för flyttbilar och dessa måste du vara medveten om. Det kan till exempel vara så att du förutom b-körkort måste vara 20 år gammal för att få hyra bilen. Dessutom så kan det tillkomma avgifter om du kör mer än vad som ingår i kontraktet för flyttbilen.

Se alltid över de regler och villkor som gäller innan du bokar in flyttbilen. Ta också reda på vad som händer om du på något sätt skadar bilen. Möbler och tunga saker kan ju skada flyttbilens inredning om något går snett.

Ett bra uthyrningsföretag har tydliga regler och ger dig priser som du förstår. De kan också ge dig smarta fördelar som att du kan hämta upp flyttbilen i staden som du flyttar från och lämna den i staden som du flyttar till.