Nu har det gått över 10 år sedan RUT-avdraget infördes och många har dragit nytta av möjligheten till mer hjälp i hemmet. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Det beskriver bra vad det här bidraget är till för. Om du behöver hushållsnära tjänster så kan du få råd med professionell hjälp tack vare avdraget.

Vad är RUT-avdrag?

Alla pratar om RUT men vem vet vad det egentligen handlar om? Ett RUT-avdrag är ett avdrag som du kan göra i din deklaration för att få tillbaka pengar på skatten. Om du kan redovisa att du har betalt för tjänster som lyder under RUT så får du pengar tillbaka.

RUT-avdrag kan spara dig tusentals kronor

Den som är 18 år och har fått hjälp med städning, tvättning, barnomsorg i hemmet, annan omsorg i hemmet, trädgårdsarbete eller skottning av snö kan använda sig av RUT-avdraget. Som mest så går det att dra av 25 000 kronor, 50 000 för pensionärer, per person i ett hushåll för den här typen av tjänster.

Det finns också ett ROT-avdrag. Det rör byggnation och reparation och har samma tak på 50 000 kronor som RUT.

Kan du få avdraget?

Skatteverkets regler för RUT är tydliga. Du ska vara minst 18 år gammal vid beskattningsårets utgång och så måste du ha varit obegränsat skattskyldig under det gångna året. Därtill så ska du givetvis kunna visa upp kvitton på att du har betalt för den typ av arbete som täcks av detta bidrag.

Normalt sett så talar företag om att du kan använda RUT-avdrag för deras tjänster. Men om de inte gör det så kan du alltid kolla med Skatteverket om du kan det innan du beställer. Något som är mycket viktigt att komma ihåg är att du bara får avdrag på jobb som har utförts i din bostad.

Om du har barn som behöver städhjälp så kan du inte betala för detta och sedan göra avdrag. Om barnet har fyllt 18 så kan han eller hon göra avdraget förutsatt att det är han eller hon som betalar för tjänsten.

Hur stort RUT-avdrag får du?

RUT-avdraget ligger på 50 procent av arbetskostnaden. Detta gäller upp till 25 000 kronor om du inte har fyllt 65 år och därmed får upp till 50 000 kronor avdrag. Avdraget täcker själva arbetet och inte material som kan användas som rengöringsmedel och byggmaterial. Kom ihåg att spara kvitton för du måste kunna bevisa att du köpte tjänsterna då det blir dags att deklarera för att dra av på skatten.

Vad är en bostad?

Det här är en viktig fråga då det rör RUT-avdrag eftersom reglerna säger att du bara kan få skattereduktionen för en bostad. Den lägenhet eller det hus som du bor i är din bostad. Men det finns mer som räknas till bostaden som till exempel:

  • Garage
  • Förråd
  • Tvättstuga
  • Trädgård

Bostaden måste inte finnas i Sverige. Om den finns inom EES-området så kan du få RUT-avdraget för hushållsnära tjänster.

Andra former av boende som räknas som bostad för RUT är:

  • Sommarstuga (fritidshus)
  • Stuga
  • Andelslägenhet
  • Boende för kortare tidsperioder

Med kortare perioder så menas inte hotell och vandrarhem. Inte ens om du skulle bo på hotellet under flera veckors tid. Dessutom så kan du inte göra avdrag på arbeten som utförs på platser som du delar med andra. En trappuppgång räknas inte som din bostad.

Kan man få RUT för flera bostäder?

Om det är så att du har flera bostäder så kan du få RUT-avdrag för dessa. De räknas alla som bostäder då du bor en viss del av året i dem. Men det är viktigt att det verkligen rör sig om en bostad där du bor. Ett barns bostad där du övernattar då och då räknas inte som din bostad!

Varför är RUT-avdraget är viktigt för Sverige?

Det har visat sig att RUT-avdraget är mycket viktigt för många personer i Sverige. Tack vare detta avdrag så är det lättare för företag att erbjuda professionella tjänster till rimliga priser. Att få en utbildad barnvakt eller städare till halva priset anses ofta som väldigt bra för alla inblandande.